Mystinen jättiläinen paljastui järviloheksi

Asiantuntijoitakin ihmetyttänyt, pikkujärvestä nostettu kalajättiläinen paljastui tarkemmissa tutkimuksissa järviloheksi. Lajimääritelmän tekemiseksi piti kurkistaa kalan pään sisälle.

Kotimaa
Jättiläismäisen järvilohen pää.
Lohen pää keitettiin, jotta vannasluu saatiin irtoamaan lihasta.Vihtori Koskinen/ Yle

Kutuasuisen lohikalan lajin määrittäminen voi olla asiantuntijoillekin vaikea tehtävä. Heinolalaismiehen verkkoihin tarttuneen liki kaksitoistakiloisen kalan tunnistaminen sai asiantuntijat hämilleen.

– Kutuasuisilla kaloilla totutut tuntomerkit eivät usein päde. Tässä kalassa oli niin lohen kuin taimenen tuntomerkkejä, Helsingin yliopiston kala- ja kalastusbiologian professori Hannu Lehtonen toteaa.

Vannasluussa lohella on hampaat yhdessä rivissä.

Hannu Lehtonen

Lehtosen mukaan kinkkisissä tunnistamistehtävissä varma keino on kaivaa kalan pään sisältä esiin vannasluu.

– Vannasluussa lohella on hampaat yhdessä rivissä. Taimenella ne hampaat ovat pidempiä ja harottavat molempiin suuntiin.

Järvilohen pää ja vannasluu
Vannasluuhun kiinnittyneiden hampaiden määrä ja koko paljasti kalan järviloheksi.Vihtori Koskinen/ Yle

Suomen kolmanneksi suurin järvilohi

Vannasluun tutkiminen paljasti mökkijärvestä nousseen kalajättiläisen raskaansarjan järviloheksi. Tarkassa punnituksessa kalan painoksi saatiin 11,765 kiloa.

Suomen ennätys jäi reilun puolen kilon päähän, mutta kolmas sija saattaa siirtyä heinolalaisen Jokke Pekkolan nimiin, jos ennätyskalalautakunta hyväksyy järvilohen ennätyskalarekisteriin.

Suomen järvistä suurin nostettu järvilohi on painanut 12,4 kiloa. Toiseksi painavin lohi on painanut 12,06 kiloa. Kolmatta sijaa tällä hetkellä pitävä 11,38 kiloa painanut järvilohi joutunee luovuttamaan pronssijakkaran Jokke Pekkolan lohelle vajaan 400 gramman vuoksi.

Jokke Pekkola ja jättiläiskala
Jokke Pekkola verkoista saama kala herätti laajaa huomiota kalastusväen keskuudessa. Jokke Pekkola