Mikrosiru jääkiekon sisään – Mullistaako uusi tekniikka urheilun seuraamisen ja valmennuksen?

Suomalaisyrityksen paikkatietojärjestelmässä sijainnin kertova tägi voidaan kiinnittää pelaajaan tai vaikka jääkiekkoon. Tämän jälkeen pelaajasta tai pelivälineestä voidaan kerätä automaattisesti monenlaista tietoa katsojan tai valmentajan hyödyksi.

tiede
Jäkiekkoon piilotettava Mikrosiru.
Quuppa Oy

Maailmalla on tällä hetkellä valtava kiinnostus paikkatiedon käyttöä kohtaan isoissa lajeissa kuten jalkapallossa, koripallossa, ja baseballissa. Suomessa muun muassa jääkiekon SM-liiga on kiinnostunut uudesta teknologiasta ja sen mahdollisuuksista.

– Viihdepuoli kiinnostaa. Millaista sisältöä voidaan tuottaa nettisivuille, tv-lähetykseen tai peleihin. Lisäksi kiinnostaa miten tietoa voidaan hyödyntää pelillisesti ja valmennuksellisesti, pohtii Liigan vastaava tuottaja Juha Huhta.

Mikrosirun avulla seurataan kiekkoa.
Quuppa Oy

Näin järjestelmä toimii

1) Seurattavaan pelaajaan tai pelivälineeseen asennetaan mikrosirun sisältävä tägi

2) Pelikentän ympärille on asennettu wlan-tukiaseman kokoisia tägeistä tietoa kerääviä paikantimia

3) Paikantimet lähettävät keräämänsä tiedot pc:lle, jossa ohjelmisto jakaa ne halutun mukaisesti eteenpäin valmentajille tai yleisölle

TV-ruutuun voidaan laittaa tietoa vaikkapa siitä, kuinka pitkä heitto oli, montako jaardia hyökkäys eteni tai pallon kohdalle voidaan laittaa punainen merkki pelin seuraamisen helpottamiseksi.

Quuppa Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kalliola.
Quuppa Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kalliola.Quuppa Oy

Järjestelmä perustuu älykännyköistä tuttuun Bluetooth Low Energy -tekniikkaan. Paikannustarkkuus on valmistajan mukaan jopa alle 10 senttiä. Sitä voidaan soveltaa lähes rajattomasti, sanoo Quuppa Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kalliola.

– Ainoa rajoittava tekijä on tägin fyysinen koko, jota määrittää paristo, sama kuin kelloissa. Tägi on kooltaan noin 20 sentin kolikon kokoinen, paksuutta kolmisen milliä, hän kertoo.

Tekee tuloaan myös sairaaloihin ja kauppoihin

Kalliolan mukaan urheilusovellukset ovat jäävuoren huippu. Kaupallinen potentiaali löytyy sairaaloista ja erilaisista turvasovelluksista, kun on tärkeä tietää missä tavara ja ihmiset liikkuvat.

Hän uskoo, että järjestelmä yleistyy myös kaupoissa. Kauppias voi sen avulla kerätä tietoa missä asiakas liikkuu ja minkä tuoteryhmän kohdalla viivytään pidempään.

Jääkiekon SM-liigassa uskotaan, että uuden teknologian avulla jääkiekon suosio saadaan uuteen nousuun, mutta vielä ei haluta paljastaa mitä aiheen tiimoilta on suunnitteilla.