Yrittäjän palkka jää joulun alla saamatta, jos posti ei kulje

Postin työtaistelulla alkaa jo olla iso vaikutus yrittäjien toimintaan, jos laskut eivät saavu ajallaan asiakkaille. Myös omat laskut ovat saapumatta. Vuoden lopun lähestyminen on ongelma kirjanpidon kannalta.

Kotimaa
PÄIVI VEIJALAINEN
Kare Lehtonen / Yle

Postin lakko vaikuttaa eri ammattialoihin jo laajasti. Lappeenrantalaisyrittäjä on havahtunut kuun vaihteen lähestyessä, että laskuja on saapumatta.

– Perinteiset laskut, jotka yleensä tulevat, eivät ole saapuneet minulle, kertoo yrittäjä Päivi Veijalainen mainostoimisto Huhtikuusta.

Yleensä kuukausittain hoidettavat kirjanpidolliset paperit vaativat, että laskut on maksettu ajallaan. Tämä aiheuttaa heti päänvaivaa yrittäjälle.

Jos ollaan pelkän paperilaskun varassa, niin vuodenvaihde lähestyy liian nopeasti

Päivi Veijalainen

– Olen miettinyt, että täytyykö minun ryhtyä johonkin toimiin laskujen maksamiseksi, esimerkiksi soittaa luottokorttiyhtiöön, sanoo Veijalainen.

Loppuvuoden kirjanpito vaarassa

Veijalainen on pienyrittäjä ja pitänyt siksi vielä laskut paperisena asiakkailleen. Nyt hän harkitsee verkkolaskun käyttöön ottamista kaikille asiakkailleen.

Pelkona on, että lähetetyt tai lähetettävät laskut eivät välttämättä ennätä vuodenvaihteen kirjanpitoon riittävän ajoissa.

– Jos ollaan pelkän paperilaskun varassa, niin vuodenvaihde lähestyy liian nopeasti.

Toisaalta myös palkka tulee yrittäjälle omien laskujen kautta ja se edellyttää, että toisetkin maksavat laskunsa hänelle ajoissa. Muuten voi joulukuussa jäädä palkka saamatta.

– Mulla ei joka kuukausi kilahda palkka ja laskutan omasta työstäni, sanoo Veijalainen.

Postin työtaistelu ei ole hellittämässä, vaan uhkaa laajentua 10. joulukuuta postinumeroalueille, jotka koskevat lähes koko Etelä-Karjalaa, lukuun ottamatta Parikkalaa ja Luumäen Kannuskoskea.