1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Postille apu yllättävältä taholta: Urheilijat lajittelevat lähetyksiä

Harrasteseurat kuten urheiluseurat auttavat Postia lakkojen aikana. Postin mukaan kyseessä on talkootyö, jota ei voi katsoa vuokratyöksi.

Kotimaan uutiset
Helsingin postikeskus.
Mikko Stig / Lehtikuva

Posti kertoo toimittavansa lakon aikaan lähetyksiä urheiluseurojen avulla. Ammattiliitto PAU pitää liikettä törkeänä.

Postin mukaan harrasteseurat ovat itse ottaneet yhteyttä Postiin ja tarjonneet talkooapua.

Yhtä törkeää toimintaa kuin vuokratyövoima.

Heidi Nieminen

– Asia on hyvin yksinkertainen – me todella teemme kaikkemme, että saamme laillisista ja laittomista PAU:n lakoista huolimatta lähetykset asiakkaillemme mahdollisimman sujuvasti, sanoo Postin lajittelutoiminnoista vastaava johtaja Jani Häsä tiedotteessa.

Häsä tarkentaa Yle Uutisille, että ensi vaiheen kokeilussa on mukana 10–20 talkoolaisen ryhmä jäälajiseurasta. Apulaiset ovat täysi-ikäisiä, jotka työskentelevät postinlajittelussa.

Ensimmäisen ryhmän on määrä aloittaa viikonloppuna Helsingissä, missä suurimman postikeskuksen ruuhkautuminen lakossa on jarruttanut koko maahan kulkevien lähetysten käsittelyä. Johtaja Häsä ei vielä osaa sanoa, miten valtakunnalliseksi talkootoiminta voi laajentua.

– Lakon purkamisessa tästä voi olla apua, kun on poikkeustilanne lakon jälkeen – asiakkaiden lähetyksiä pitäisi saada nopeasti matkaan, mutta silti on lisä- ja ylityökielto.

Esimerkiksi juuri Helsingin, muun Uudenmaan ja Varsinais-Suomen postilakot päättyivät torstaina, mutta lakot jatkuvat useilla paikkakunnilla muualla Suomessa.

Talkootyö on kullekin palkatonta, mutta seuralle annetaan yhteinen rahapalkkio. Työtä johtavat töissä olevat esimiehet sekä lakkoon kuulumaton henkilöstö, kun taas seura-apulaiset tekevät "vähemmän ammattiosaamista vaativia, yksinkertaisia työvaiheita".

Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kommentoi talkoolajitteluun, että "rikkurikaarteja kerätään".

– Yhtä törkeää toimintaa kuin vuokratyövoima, sanoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Posti perääntyi aiemmin aikeestaan palkata vuokratyöläisiä lakon ajaksi, koska se olisi vaikeuttanut työkiistan neuvotteluja entisestään.

Heidi Niemisen mukaan talkootyössä on myös työturvallisuuteen ja perehdyttämiseen liittyviä pulmia.

Keväällä uutisoitiin tavaratalokonserni Stockmannin talkoolaisista. Urheiluseuroja otettiin apulaisiksi Hullujen päivien alennuskampanjan aikaan, mutta Palvelualojen ammattiliiton mukaan heillä korvattiin myyjien töitä. Pam kutsui toimintaa moraaliseksi rikkeeksi.

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan itse neuvottelupöydässä on tapahtunut jonkinasteista lähentymistä. Valtakunnansovittelija Minna Helle pyrkii jättämään sovintoehdotuksen lähipäivinä.

Lue seuraavaksi