Lentokoneiden katoaminen jäljettömiin yritetään estää satelliittien avulla

Kansainvälinen kokous päätti lentokoneiden seurannan lisäämisestä. Siten toivotaan estettävän sellaiset tapaukset kuin malesialaisen matkustajakoneen selittämätön katoaminen toissa keväänä.

Ulkomaat
Löytynyttä koneen osaa kannettiin Reunionin saarella 29. heinäkuuta.
Löytynyttä koneen osaa kannettiin Reunionin saarella 29. heinäkuuta.Raymond Wae / EPA

Lentokoneiden viime vuosien katoamiset kesken lennon ovat nostaneet uusien seurantatapojen kehittämisen kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n kiireellisten kysymysten joukkoon.

ITU:n radioviestintäkonferenssissa Genevessä päätettiin ottaa satelliittien tarkkailuun ne alueet, jotka ovat maanpäällisen seurantaverkon tavoittamattomissa. Satelliiteista tieto lentokoneen sijainnista välittyy lähimmälle maa-asemalle.

Konferenssissa päätettiin myös muun muassa siirtymisestä mahdollisimman pitkälti langattomaan tiedonsiirtojärjestelmään. Kaapelien poistaminen pienentää lentokoneiden kokonaismassaa, mikä puolestaan vähentää polttoaineen kulutusta.

Malesialaiskoneesta löytynyt enintään siivenpala

Koneiden jäljittämisen ongelman asialistalle nosti etenkin malesialaisen matkustajakoneen tapaus.

Toissa keväänä kadonneesta koneesta ei edelleenkään ole löytynyt muita merkkejä kuin Reunionin saaren rantaan viime kesänä huuhtoutunut siivenkappale. Senkään alkuperästä ei ole aivan täyttä varmuutta.

Kone, jossa oli 239 ihmistä, oli matkalla Malesiasta Kiinaan. Tutkimuksissa on ilmennyt koneen muuttaneen reittiä sen jälkeen, kun yhteys maahan oli katkennut. Hylkyä ei ole kyetty paikallistamaan laajoista etsinnöistä huolimatta.