Rikoksentekijän karkottaminen maasta ei ole yksinkertaista: "Olosuhteet voivat muuttua"

Oleskeluvalla Suomessa asuvan henkilön tekemä vakava rikos johtaa todennäköisesti maasta karkottamiseen. Karkottamisen tiellä on kuitenkin useita esteitä. Tilanne saattaa myös muuttua vankilatuomion aikana.

Kotimaa
Maahanmuuttoviraston kyltti.
Yle

Maahanmuuttovirasto voi tehdä päätöksen oleskeluluvalla Suomessa asuvan henkilön karkottamisesta, jos hän on esimerkiksi syyllistynyt vakavaan tai toistuviin rikoksiin. Virasto käyttää tilanteissa kuitenkin vahvaa harkintaa.

– Vertaamme henkilön tekemiä rikoksia siihen, kuinka pitkään hän on ollut maassa. Rikokset painavat toki vaakakupissa enemmän kuin Suomessa oleskeltu aika tai perhesuhteet, kertoo Maahanmuuttoyksikön tulosalueen johtaja Olli Koskipirtti.

Maahanmuuttovirasto saa Koskipirtin mukaan poliisilta noin 400 karkottamisesitystä vuodessa. Niistä noin 150 hylätään.

Toimeenpano ongelmallista

Vaikka Maahanmuuttovirasto päättäisikin karkottaa Suomessa oleskeluluvalla asuvan henkilön, ei päätöksen toimeenpano ole aina yksinkertaista.

– Päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen ja osa valituksista menee läpi. Lisäksi henkilön palauttaminen lähtömaahan on mahdotonta, jos häntä ei oteta siellä vastaan, Olli Koskipirtti kertoo.

Rikoksesta tuomittu henkilö istuu lähtökohtaisesti tuomionsa Suomessa ennen karkottamista. Siinä ajassa Maahanmuuttovirastokin ehtii ajoittain muuttaa mieltään.

– Henkilön elämäntilanne voi muuttua vankeustuomion aikana. Hän on voinut avioitua tai saada lapsen ja hän voi olla työsuhteessa. Kaikki tällainen pitää ottaa huomioon.

Lyhyt tuomio johtaa helpommin karkottamiseen

Olli Koskipirtti ei osaa arvioida kuinka suuri osa karkottamisista toteutuu käytännössä. Hän uskoo, että karkottamisprosessi etenee varmemmin lyhyen vankeustuomion aikana, jolloin karkotettavan elämäntilanne ei ehdi muuttua merkittävästi.

– Karkottaminen ei välttämättä tapahdu nopeasti, mutta valtaosa päätöksistä pannaan lopulta täytäntöön, Koskipirtti vakuuttaa.