Niukkuuden taidetta: Kari Piipon töissä tyhjällä tilallakin on tarkoitus

Mikkelin taidemuseossa aukeaa lauantaina näyttely, jossa on esillä graafikko Kari Piipon töitä miltei puolen vuosisadan ajalta. Yhtä laajasti Piipon tuotanto ei ole ollut Suomessa aiemmin esillä.

kulttuuri
Kari Piipon näyttely aukeaa Mikkelin taidemuseossa lauantaina.
Juha Kaita-aho / Yle

Suomen tunnetuimpiin graafikoihin lukeutuvan Kari Piipon julisteita, piirroksia ja kuvituksia esittelevä näyttely aukeaa lauantaina Mikkelin taidemuseossa. Edelliset graafikon tuotantoa esittelevät vastaavankokoiset näyttelyt on järjestetty Teheranissa ja Tokiossa. Suomessa Piipon töitä ei ole aiemmin esitelty yhtä retrospektiivisesti.

Uuden näyttelyn avaaminen on graafikolle aina jännittävä kokemus.

– Kun työt tuodaan uuteen ympäristöön, vaikutelma on aina hieman erilainen. Julisteet keskustelevat keskenään aina eri tavoin eri paikoissa.

Piiipon työt ovat minimalistisia ja pelkistettyjä. Graafikon mukaan kyse ei ole itsetarkoituksesta, vaan tavasta, joka sopii omaan mielenlaatuun.

– Sitä on jotenkin orientoitunut sellaiseen niukkuuden taiteeseen, että kaikella, mitä tekee, jokaisella viivalla, muodolla ja tyhjällä tilalla pitää olla jokin merkitys.

Takana pitkä ura

Piippo tunnetaan erityisesti kulttuurijulisteistaan. Vaikka graafikko pitääkin julistesuunnittelua ja piirustusta uransa kivijalkoina, on matkan varrella tullut kokeiltua montaa muutakin.

– Sitä voi keskittyä yhteen sektoriin graafisessa suunnittelussa ja tulla mestariksi, mutta tunnen, että oma elämäni on ollut paljon rikkaampaa, koska työtehtävät ovat vaihdelleet aika tavalla.

Teosten suunnittelu ei ole muuttunut vuosien saatossa helpommaksi ja nopeammaksi, vaikka nuorempana Piippo niin toivoikin. Töiden valmistuminen vaatii graafikon mukaan aina saman kypsyttelyn, perehtymisen ja tutkimisen. Rima on myös noussut koko ajan korkeammalle.

Työhön Piippo tarttuu aina samalla asenteella tilauksesta riippumatta.

– Saatan kuluttaa vaikkapa nimikortin tekemiseen suhteettomasti aikaa. Sitä itse asettaa jonkin ongelman, jonka koettaa sitten ratkaista.