Raja-Joosepin kautta tulleille ei turvapaikkaa

Maahanmuuttoviraston mukaan vaikuttaa, että harva Raja-Joosepin kautta Venäjältä tulleista turvapaikanhakijoista saa turvapaikan. Ensimmäiset hakemukset on käsitelty, ja päätökset ovat olleet kielteisiä.

Kotimaa
Raja-Joosepin rajavartioasema Inarissa.
Vesa Toppari / Yle

Inarin Raja-Joosepin kautta Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille on annettu ensimmäiset kielteiset turvapaikkapäätökset.

Päätöksiä on tehty vasta pari, Maahanmuuttovirastosta kerrotaan. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Raja-Joosepin kautta tulleista moni muukin saa kielteisen päätöksen.

– Linja tulee jatkumaan, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Repo sanoo, että jokainen hakemus käsitellään erikseen. Hän kuitenkin arvelee myönteisten turvapaikkapäätösten osuuden jäävän pienemmäksi kuin hakemuksissa keskimäärin.

– Kun tätä joukkoa on arvioitu ja katsottu, näyttää siltä, että paljon suurempi osuus on kielteisiä.

Yleisesti maahan tulleista turvapaikanhakijoista noin kolmanneksen on arvioitu saavan myönteisen turvapaikkapäätöksen.

Pohjoinen reitti kasvussa

Maahanmuuttovirasto ei anna tarkempia tietoja muun muassa siitä, mistä kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat ovat kotoisin, koska se yksilöisi turvapaikanhakijoita liikaa.

Hakijat käännytetään takaisin kotimaahansa tai Venäjälle.

Raja-Jooseppiin Inariin on tullut yhteensä noin 160 turvapaikanhakijaa syksyn aikana. Tulijoiden määrät ovat kuitenkin olleet kasvussa, ja viime aikoina tulijoita on ollut parikymmentä päivässä. Revon mukaan heitä on ollut muun muassa Syyriasta, Afganistanista, Marokosta, Nepalista, Gambiasta ja Norsunluurannikolta.

Raja-Joosepin kautta tulleiden turvapaikanhakijoiden hakemukset käsitellään nopeutetulla menettelyllä, Repo kertoo.