El Niñon ja koleran pelätään kulkevan taas käsi kädessä

Tansanian koleraepidemia on saatu osin kuriin, mutta WHO pelkää, että El Niño -sääilmiö tietää samanlaista suurepidemiaa kuin 1990-luvulla.

Ulkomaat
Valkotakkinen, kumihanskainen mies tiputtaa isän sylissä istuvalle pikkutytölle rokotetta suuhun.
Koreaepidemian nujertaminen ei Tansaniassa onnistu rokottamalla, mutta Irakissa WHO on rokottanut pakolaisleirin asukkaita. Ali Abbas / EPA

Suuri koleraepidemia on sairastuttanut Tansaniassa lähes kymmenen tuhatta ihmistä, joista 150 on kuollut, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO (siirryt toiseen palveluun). Järjestö pelkää, että El Niño -sääilmiö lisää tulvia, jotka puolestaan levittävät koleraa yhä laajemmalle.

Itäafrikkalaisen Tansanian epidemia alkoi elokuussa. Pahin tilanne on pääkaupungissa Dar es Salaamissa. Siellä tapauksia on todettu lähes 4 500, mutta koleraa on kautta maan Zanzibarin saaria myöten.

WHO:n edustaja Fadela Chaib kertoo, että lujat keinot taudin nujertamiseksi ovat alkaneet tuottaa tulosta. Keinoina on käytetty muun muassa kloorin lisäämistä veteen ja valvontaa, jolla uudet epidemia-alueet on tunnistettu mahdollisimman nopeasti.

Samalla Chaib kuitenkin on huolissaan lähestyvän sadekauden ja Tyynenmeren El Niño -ilmiön yhteisvaikutuksista. Ne on ennustettu tavallistakin rankemmiksi sateiksi ja laajoiksi tulviksi, jotka voivat antaa koleralle lisävoimia ja levittää sen Tansaniasta naapurimaihin.

Rokotteita on liian niukasti

Edellinen suurepidemia Afrikassa oli 1990-luvun lopussa, niin ikään voimakkaan Ei Niño -ilmiön aikana. 200 000 ihmistä sairastui neljässä maassa, myös Tansaniassa. Potilaista noin 8 000 kuoli.

Peloista huolimatta Tansaniassa ei suunnitella laajaa rokotuskampanjaa, jollaisella WHO alkoi alkukuussa pysäyttää Irakin koleraepidemiaa. Se ehti sairastuttaa 2 500 ihmistä.

Yli 230 000 ihmistä, joista valtaosa on pakolaisia, on saanut ensimmäisen kahdesta rokoteannoksesta. Chaibin mukaan rokotukset eivät ole yhä pätevä keino Tansaniassa, jossa tautitapauksia on laajalla alueella.

Ongelmana on myös rokotteiden vähäisyys. Niitä ainoana maailmassa valmistava intialaisyhtiö tuotti viime vuonna vain kaksi miljoonaa annosta eli riittävän suojan miljoonalle ihmiselle. WHO arvioi, että pelkästään Afrikassa koleralle altteilla alueilla elää noin 40 miljoonaa ihmistä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset