1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

HS: Stubb käyttää vääriä lukuja hallintarekisteriä kannattavista viranomaisista

Vain noin kymmenen prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista suhtautuu myönteisesti osakkeiden hallintarekisteriin, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Valtiovarainministeri Alexander Stubb väitti aiemmin viikolla, että 90 prosenttia lausunnoista olivat myönteisiä.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 24. marraskuuta. Kuva: Jarno Mela / lehtikuva

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan hallintarekisteristä lausunnon antaneista 21 viranomaisesta kymmenen vastusti hanketta, yhdeksän ei ottanut kantaa ja kaksi kannatti. Vastustajien joukossa ovat lainvalvojat, syyttäjänlaitos ja verottaja. Hallintarekisteriin myönteisesti suhtautuvat Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Suomen Pankki.

Jos mukaan otetaan viranomaisten lisäksi etujärjestöt ja muut lausunnon antaneet tahot nousee myönteisesti suhtautuvien osuus 28,6 prosenttiin, kielteisten osuus on tasan 50 prosenttia ja 21,4 prosenttia jättää ottamatta kantaa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) puolusti hallintarekisteriä tällä viikolla eduskunnan täysistunnossa (siirryt toiseen palveluun) toteamalla, että viranomaiset kritisoivat nykyistä järjestelmää. Tämän jälkeen Stubb väitti, että 90 prosenttia hallintarekisteristä annetuista lausunnoista olivat myönteisiä. 

Valtiovarainministeriön suunnitelma sallia sijoittajille osakkeiden omistaminen hallintarekisterin kautta on herättänyt kiivasta vastustusta. Uudistuksen pelätään heikentävän pörssiomistusten avoimuutta, mikä vaikeuttaisi muiden muassa talousrikostutkijoiden työtä.