NSA lopettaa puhelutietojen massavalvonnan sunnuntaihin mennessä

Edward Snowdenin paljastusten jälkeen kohua herättänyt puhelutietojen massavalvonta loppuu viikonlopun aikana Yhdysvalloissa.

Ulkomaat
NSA:n päämaja Fort Meadessa
NSA:n televalvonnan laajuus paljastui Edward Snowdenin tietovuotojen myötä. Nyt valvonnan rajaamisesta väännetään kättä Yhdysvaltain kongressissa.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA lopettaa miljoonien amerikkalaisten puhelutietojen valvonnan sunnuntaihin mennessä. NSA korvaa massavalvonnan tarkemmin kohdennetuilla tiedustelutoimilla.

Puoli vuotta sitten hyväksytty laki on voitto kansalaisten yksityisyydensuojan puolesta kamppailleille aktivisteille.

Uusi laki astuu voimaan kaksi ja puoli vuotta sen jälkeen, kun NSA:n alihankkija Edward Snowden paljasti NSA:n massavalvontaohjelman. Ohjelman avulla viranomaiset pystyivät keräämään tietoa siitä, mihin numeroihin ja mihin aikaan puheluita on soitettu, mutta keskustelujen kuunteleminen ei ollut mahdollista.

Uusi laki on merkittävin Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten valtuuksia rajoittava muutos sen jälkeen, kun tiedusteluvaltuudet lisääntyivät dramaattisesti vuoden 2001 terrori-iskujen jälkimainingeissa.

Yle Areenassa on katsottavissa palkittu Citizenfour-dokumentti NSA:n vakoilun paljastaneesta tietovuotaja Edward Snowdenista.

Lähteet: Reuters