1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjällä syytetään nyt myös Yhdysvaltoja alasammutusta koneesta

Turkin pudottama venäläiskone on kärjistänyt Turkin ja Venäjän välisiä suhteita. Myös Yhdysvallat on saanut osansa syytöksistä.

Ulkomaat
Vielä toissaviikolla presidentit Tayyip Erdogan  ja Vladimir Putin esiintyivät ystävinä G20-kokouksessa Turkissa.
Presidentit Recep Tayyip Erdoğan ja Vladimir Putin esiintyivät ystävinä 15. marraskuuta G20-kokouksessa Turkissa.Sergey Gunejev /Pool / EPA

Venäläiset geopolitiikan asiantuntijat väittävät Turkin pudottaneen venäläishävittäjän tarkoituksella, Venäjän valtiollinen uutistoimisto TASS kertoo. Asiantuntijat myös vihjaavat Yhdysvaltojen vaikuttaneen tapahtumien taustalla.

– Tämä ei ollut vahinko, vaan siirto suuremmassa pelissä, sanoo Geopoliittisten suhteiden akatemian varatoimitusjohtaja Leonid Ivashov TASS:in haastattelussa.

– Tunnen Yhdysvaltojen ja Turkin välisiä suhteita ja tiedän tarpeeksi Yhdysvaltojen vaikutuksesta Turkin johtajiin epäilläkseni, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei toiminut täysin itsenäisesti.

Myös presidentti Vladimir Putin on vihjannut, että Yhdysvallat olisi luovuttanut Venäjältä saamiaan tarkkoja tietoja Venäjän operaatioista Turkille ennen koneen maahansyöksyä.

Yhdysvaltalaiset virkamiehet kiistivät Putinin väitteet uutistoimisto Reutersille. Nimettömien virkamieslähteiden mukaan Venäjä ei ole luovuttanut Yhdysvalloille tarkkoja tietoja operaatioistaan.

Lähteet: Reuters, TASS

Lue seuraavaksi