Brittiviini voi nykyisin päihittää samppanjan

Etelä-Englannissa valmistetut viinit kahmivat nykyisin palkintoja ranskalaisten nenän edestä. Pidempi kasvukausi tekee viineistä vivahteikkaita ja kevyt sääntely tuo kilpailuetua. Ilmaston lämpenemisen myötä Etelä-Englannin sää on nyt samanlainen kuin Ranskan Champagnen alueella kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Yle maailmalla
Viiniviljelmä Itä-Sussexissa.
Etelä-Englannissa Itä-Sussexin kreivikunnan kukkuloilla viljellään viiniä. Brittiläinen kuohuviini on alkanut kilpailla samppanjan kanssa.Yle

Itä-Sussexin kreivikunnan kukkuloilla rönsyilee kukoistava viinibisnes. Viininvalmistaja Simon Roberts kehaisee, että hänen kuohuviininsä on parempaa kuin ranskalaisten samppanja.

– Brittiläinen kuohuviini on parasta, totta kai. Saamamme palkinnot ja kasvavat tuotantomäärät puhuvat puolestaan.

Ridgeview Wine -perheyrityksen päämies on seurannut brittiviinin nousua aitiopaikalta.

– 20 vuotta sitten varteenotettavia viinintuottajia oli vain kaksi, me ja kilpailijamme. Nyt tiloja on satoja. Lontoon Citystä virtaa alalle rahaa. Viiden vuoden sisään on istutettu viisi uutta viinitilaa.

Brittisää tuo kilpailuetua

Britannia tuotti viime vuonna yli 6 miljoonaa pulloa viiniä. Määrä on kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Viininvalmistaja kertoo, että suuri syy kuohuviinien menestykseen on usein parjattu britti-ilmasto.

– Kasvukautemme on pidempi, mikä tekee viineistä vivahteikkaampia. Se alkaa noin viikkoa aikaisemmin ja poimimme rypäleet paria viikkoa ranskalaisia myöhemmin, Simon Roberts selittää.

Myös Britannian kevyt sääntely auttaa kilpailussa naapurimaata vastaan.

- Alan sääntely ei ole yhtä tiukkaa kuin Ranskassa. Voimme tehdä kokeiluja ja poimia rypäleet milloin haluamme.

Vanha maine haittaa myyntiä

Viinirypäleitä keräilyastiassa.
Viinirypäleitä Itä-Sussexissa.Yle

Brittiläisen ruoan arvostus on noussut yhtä aikaa juoman kanssa. Ennen ankeasta keittiöstään tunnettu maa on nyt pullollaan palkittuja ravintoloita ja ruokatuottajia.

Markkinoinnin saralla briteillä on kuitenkin vielä vuori kiivettävänä. Vanha maine fish and chipsien ja lämpimän oluen maana istuu tiukassa. Kotimaassakin englantilaisten viinien markkinaosuus on vain prosentin suuruinen.

– 20 vuotta sitten englantilainen viini oli vitsi. Meidän haasteemme oli sen myyminen, ei valmistus. Toivon että tulevaisuudessa maamme kuohuviinit ovat luonnollinen valinta juhlajuomaksi.

Ilmastonmuutos saisi jo pysähtyä

Etelä-Englannin viininviljely on saanut apua lämmenneestä ilmastosta, mutta kuohuviinintuottajan näkökulmasta lämpötilan ei saisi enää nousta piiruakaan. Alueella on löydetty tapa tehdä menestyvää viiniä nykyisissä olosuhteissa.

– Valmistamme nyt erilaisia leimallisesti englantilaisia kuohuviinejä. Lämpeneminen voisi jopa pilata reseptin, Simon Roberts selittää.

Englantilainen kuohuviini on edelleen pieni peluri Ranskan samppanjaan, Espanjan cavaan ja Italian proseccoon verrattuna. Britanniassa ei edes kaavailla vakavasti niiden kaltaista omaa yleisnimeä, vaikka "Sussexista" on puhuttu.

– Cava ja prosecco ovat profiloituneet luotettaviksi, mutta halvemmiksi vaihtoehdoiksi samppanjalle. Me haluamme kilpailla luksusluokassa samppanjan kanssa ja nostaa omat tuotemerkkimme tunnetuiksi yleisnimen sijaan.