Professori: Alaikäiset turvapaikanhakijat vääristävät Ruotsin sukupuolijakaumaa – tilanne pian kuin Kiinassa

Ruotsista turvapaikkaa hakevista alaikäisistä noin 90 prosenttia on poikia. Maassa on nyt noin 35 000 teini-ikäistä poikaa enemmän kuin samanikäistä tyttöä. Ruotsalaisen professorin mielestä asiaan olisi syytä kiinnittää huomiota.

Ulkomaat
13-vuotias turvapaikanhakija, Mahmud Zaara, poseeraa valokuvaajalle Ruotsin Eskilstunassa 10. syyskuuta.
13-vuotias turvapaikanhakija, Mahmud Zaara, poseeraa valokuvaajalle Ruotsin Eskilstunassa 10. syyskuuta.Jonathan Nackstrand / AFP

Ruotsalainen professori varoittaa, että jos Ruotsiin saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä pysyy yhtä korkealla tasolla kuin nyt, niin neljän kuukauden kuluttua poikien osuus maan teini-ikäisistä on yhtä vinoutunut kuin Kiinassa, kertoo Expressen (siirryt toiseen palveluun)-lehti.

Karoliinisen instituutin kansainvälisen terveyden professorin Hans Roslingin mukaan sukupuolijakauman epätasapaino aiheuttaa ongelmia. Hänen mielestään Ruotsin olisi syytä kiinnittää huomiota asiaan.

Ruotsin maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan tämän vuoden tammikuun ja lokakuun välisenä aikana maahan saapui yksin noin 23 350 alaikäiseksi esittäytynyttä turvapaikanhakijaa. Heistä yli 21 200 on 13–17-vuotiaita poikia ja noin 2 000 tyttöjä.

Vuosina 1998–2002 Ruotsissa syntyi keskimäärin vajaat 91 000 lasta per vuosi, joista poikia oli keskimäärin noin 46 800.

Kymmeniä tuhansia poikia enemmän kuin tyttöjä

Turvapaikanhakijapojat mukaan luettuna teini-ikäisiä poikia on Ruotsissa noin 35 000 enemmän kuin teini-ikäisiä tyttöjä, kirjoittaa Expressen.

Roslingin mukaan Ruotsin nuorison sukupuolijakauma lähestyy Kiinan vinoutunutta sukupuolijakaumaa. Kiinassa on selkeästi enemmän poikia kuin tyttöjä.

Tällä hetkellä Ruotsissa syntyy 106 poikaa sataa tyttöä kohti. Roslingin mukaan nykymenolla poikia voi olla 120 sataa tyttöä kohti neljän kuukauden kuluttua.

– Tämä on karkea arvio. Siihen on suuri todennäköisyys. Tilanne on jo vaikuttanut Ruotsin tilastoihin, Rosling sanoi Expressenille.

Osalle pojista ei riitä puolisoita

Sukupuolijakauman vääristyminen voi johtaa Roslingin mukaan siihen, että osa pojista tulee jäämään ilman puolisoa tulevaisuudessa. Tällainen kehitys voi vaikuttaa myös työmarkkinoihin ja koulutukseen.

Tilanteen korjaaminen vaatisi voimakkaita keinoja. Muun muassa turvapaikkapolitiikkaa pitäisi muuttaa, Rosling arvioi.

Hänen mukaansa tällä hetkellä ongelmana on, että turvapaikkaa voi hakea vain paikan päältä usein kalliin ja vaarallisen matkan jälkeen. Harvat lähettävät tyttöjä tällaiselle matkalle.

Roslingin mielestä lähtömaiden oloja pitäisi parantaa ja järjestelmää tulisi muuttaa siten, että kokonaisten perheiden olisi helpompi hakea turvapaikkaa yhdessä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.