Kurdilakimies tapettiin Turkissa – mielenosoituksia eri kaupungeissa

Lakimies Tahir Elci oli sanonut televisiossa, että Kurdistanin työväenpuolue PKK ei ole terroristijärjestö. Hän sai lausunnostaan syytteen terroristipropagandan levittämisestä.

Ulkomaat
Tahir Elci puhuu ihmisjoukon keskellä
Tahir Elci puhuu medialle juuri ennenkuin hänet tapettiin.STR / EPA

Tuntematon asemies ampui lauantaina tunnetun kurdilaisen lakimiehen ja ihmisoikeusaktivistin Tahir Elcin Diyarbakirin kaupungissa Kaakkois-Turkissa.

Silminnäkijöiden mukaan asemies ampui Elcia päähän, kun tämä oli antamassa muiden lakimiesten kanssa lausuntoa tiedotusvälineille. Yksi poliisi kuoli hyökkäyksessä. Lisäksi kaksi poliisia ja yksi toimittaja haavoittui syntyneessä tulitaistelussa.

Diyarbakirin asianajajaliiton mukaan Elci oli iskun kohde. Kurdimielinen HDP-puolue kutsui iskua "suunnitelluksi salamurhaksi". Puolue kehotti ihmisiä lähtemään Istanbulin kaduille protestoimaan hyökkäystä.

Iskun kohteesta erilaisia näkemyksiä

Iskun tekijästä ei toistaiseksi ole tietoa. Turkin sisäministerin Efkan Alan mukaan hyökkäyksen varsinaisena kohteena olivat poliisit.

Pääministeri Ahmet Davutoğlun mukaan Elci joko salamurhattiin terrori-iskun yhteydessä tai sitten hän jäi ristituleen. Davutoğlu vannoi, että viranomaiset etsivät hyökkääjät "läpinäkyvän" tutkinnan avulla.

Diyarbakirin kuvernööri julisti iskun jälkeen ulkonaliikkumiskiellon Surin kaupunginosaan, jossa hyökkäys tapahtui. Kurdinuoret ja turvallisuusjoukot ovat usein ottaneet yhteen kaupunginosassa.

Syyte ja tappouhkauksia lausuntojen takia

Diyarbakirin asianajajaliiton puheenjohtajana toiminutta Elcia on arvosteltu Turkissa, koska hän oli sanonut televisiossa, että Kurdistanin työväenpuolue PKK ei ole terroristijärjestö. Hän oli kuitenkin tuominnut PKK:n harjoittaman väkivallan.

Valtion syyttäjät ärsyyntyivät Elcin kommenteista. Hän oli joutumassa oikeuteen syytettynä terroristipropagandan levittämisestä. Hän olisi voinut saada yli seitsemän vuoden vankeustuomion.

Elci oli aiemmin kirjoittanut lyhytviestipalvelu Twitterissä, että hän on saanut tappouhkauksia kommenttiensa takia.

Hyökkäys aiheutti välittömästi mielenosoituksia Istanbulissa, Izmirissä ja Diyarbakirissa. Istanbulissa noin 2 000 ihmistä osoitti mieltään Taksimin aukiolla. Poliisi käytti vesitykkejä ja kyynelkaasua väkijoukon hajottamiseksi.

Yhdysvaltain Turkin suurlähetystö kutsui Elciä "rohkeaksi ihmisoikeuksien puolustajaksi" ja esitti osanottonsa hänen perheelleen.

Turkki, Yhdysvallat ja Euroopan unioni luokittelevat PKK:n terroristijärjestöksi. PKK vaatii suurempaa itsehallintoa Turkin kurdeille.

Lähteet: AFP, AP, Reuters