Kosovolainen oppositiojohtaja pidätettiin kyynelkaasuiskuista parlamentissa

Kymmenettuhannet opposition kannattajat kerääntyivät lauantaina Pristinaan vastustamaan sopimusta, joka toisi lisää valtaa Kosovon serbivähemmistölle.

Ulkomaat
Albin Kurti
Albin KurtiValdrin Xhemaj / EPA

Kosovon poliisi pidätti lauantaina oppositiojohtaja Albin Kurtin ja yli 80 muuta oppositiopoliitikkoa maan pääkaupungissa Pristinassa.

Itsemääräämisoikeus-puoluetta edustava Kurti pidätettiin sen jälkeen, kun poliisijoukot olivat murtautuneet puolueen päämajaan. Pidättämisen syyksi ilmoitettiin toimet, joilla Kurti häiritsi maan parlamentin toimintaa viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Kurti ja muut opposition edustajat ovat toistuvasti iskeneet maan parlamentissa kyynelkaasulla ja kerran pippurisumutteella vastustaakseen Kosovon ja Serbian välistä sopimusta, joka lisäisi Kosovon serbivähemmistön valtaa serbienemmistöisissä kunnissa. Oppositio vastustaa myös Kosovon ja Montenegron rajasopimusta.

Kurti puhui aiemmin lauantaina kymmenilletuhansille opposition kannattajille, jotka olivat kerääntyneet rauhanomaiseen mielenosoitukseen Pristinan keskustaan vastustamaan Kosovon ja Serbian välistä sopimusta.

Kosovon oppositio on sanonut jatkavansa parlamentin häiriköintiä, kunnes sopimukset perutaan. Hallituksen mukaan oppositio pyrkii valtaan voimakeinoin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters