Hyppää sisältöön

Tuhannet kengät täyttivät Tasavallan aukion Pariisissa osana ilmastomielenosoitusta – video

Pariisiin suunniteltu mielenosoitusmarssi jouduttiin perumaan edelleen voimassa olevan kansallisen hätätilan vuoksi. Kenkänsä tasavallan aukiolle toimittivat muun muassa paavi ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Kenkiä Pariisissa
Osasta kengistä kasvaa kasveja ja useisiin on kiinnitetty ilmastoaiheisia viestejä.

Pariisissa pidettävä ilmastokokous alkaa virallisesti maanantaina. Lukuisat kansalaisjärjestöt olivat suunnitelleet järjestävänsä suuren mielenosoitusmarssin Pariisin keskustassa sunnuntaina, mutta se jouduttiin perumaan Ranskassa edelleen voimassa olevan kansallisen hätätilan ja turvallisuuskysymysten vuoksi.

Mielenosoitusmarssin sijasta järjestäjät turvautuivat vaihtoehtoiseen suunnitelmaan. He pyysivät ihmisiä koristelemaan kenkänsä ilmastoaiheisilla viesteillä ja tuomaan ne Pariisin keskustassa sijaitsevalle Tasavallan aukiolle.

Marssin oli tarkoitus lähteä Tasavallan aukiolta. Varsinaisen marssin sijasta aktivistit muodostivat yli 3 000 ihmisen ihmisketjun Tasavallan aukiolta Place de la Nationille 3 kilometrin pituista reittiä, jota pitkin marssin piti kulkea.

Järjestäjien mielestä ihmisketju ei loukkaa kansallisen hätätilan säännöksiä, sillä se voitaisiin esimerkiksi katkaista teitä ylittäessään, jotta liikenne ei häiriytyisi.

"Kyse on myös toivosta"

Tuhannet ihmiset toivat kenkänsä Tasavallan aukiolle ja jopa paavi Franciscus sekä YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon lähettivät kenkänsä, kuten myös monet muut julkisuuden henkilöt.

– Kyse on myös toivosta. Kenkien seassa kävellessään voi nähdä ihmisten viestejä tuleville sukupolville, joistain kengistä kasvaa kasveja. Paavin kengät ovat täällä ja pääsihteeri Ban Ki-moonin kengät saapuvat aivan pian. Vaikka installaatio muuten on melko synkkä, joukossa on tärkeitä valonpilkahduksia, yhden tapahtuman järjestäjän ilmastojärjestö Avaazin johtaja Emma Ruby-Sachs sanoi.

Ruby-Sachs sanoi viime viikolla The New York Times -lehdelle, että tuomalla kenkänsä paikalle pariisilaiset voivat osallistua mielenilmaukseen, vaikka marssia ei järjestetäkään.

– Marssimme Pariisissa on peruutettu, mutta ei liikettämme, hän sanoi.

"Tämä on vahva viesti"

Uutistoimisto Reutersin haastattelema kenkänsä paikalle tuonut pariisilainen Yannick sanoi, että installaatio on hänestä hyvin liikuttava.

– Tämä on vahva viesti. Koska emme voi osallistua suunnitellulle marssille, on hyvin tärkeää, että läsnäolomme näkyy. Kaikki nämä kengät edustavat niitä ihmisiä, jotka ovat sitoutuneet tekemään jotain ilmastonmuutosta vastaan, Yannick sanoi.

Muissa kaupungeissa suunnitellut ilmastomarsseja on järjestetty suunnitellusti ja niihin on osallistunut tuhansia ihmisiä.

.
.