1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Stubb johtaa itse mollaamaansa viestintää valtiovarainministeriössä

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi lauantaina puuttuvansa välittömästi ja voimakkaasti ministeriönsä viestintään, koska hän oli tyytymätön hallintarekisterilain tiedotukseen. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantilan mukaan ministeriön viestintää johtaa aina ministeri.

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila. Kuva: Yle

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb löysi lauantaina pikavauhtia syyllisen hallintarekisterilain tiedottamisesta syntyneeseen kohuun. Stubb itse jäi kiinni puheittensa totuudenvastaisuudesta, kun lauantain Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että hallintarekisteriä kannattaakin vain 10 % lausunnonantajista, eikä 90%, kuten hän eduskunnalle kertoi.

Stubb myönsi virheensä ja puuttui myös toiseen hallintarekisterilaista syntyneeseen kohuun. Aamulehti kertoi lauantaina, että ministeriö (siirryt toiseen palveluun)yritti ohjailla huomiota pois hallintarekisterilain kielteisista vaikutuksista ja valikoi toimittajia, joita kutsutaan tekemään haastatteluja hallintarekisteristä. 

Stubb kertoi blogissaan (siirryt toiseen palveluun) puuttuvansa välittömästi ja voimakkaasti ministeriönsä valmisteluun ja viestintään, jotka eivät ole hänen mukaansa täyttäneet avoimuuden ja läpinäkyvyyden kriteerejä, joita hän edellyttää valtiovarainministerin toiminnalta.

Stubb kohdistanee moitteet itseensä, koska ministeriöiden viestintää johtaa yksiselitteisesti ministeri itse. (siirryt toiseen palveluun)

– Kyllä ministeri on pomo ja viime kädessä päättää mitä ja miten viestitään, Valtioneuvoston viestintäjohtaja Markku Mantila selventää.

Valtioneuvosto on ohjeistanut perusteellisesti jo viisi vuotta miten ministeriöt hoitavat viestintäänsä. Kolmen laajan ohjeen lisäksi tiedottajia ohjaa parikymmentä lakia.

Aamulehden esiinnostama lista luottotoimittajista selittyy ohjeissa näin:

" Laajemmissa ja moniulotteisimmissa viestintähankkeissa järjestetään medialle taustoittavaa viestintää, kuten taustatiedotustilaisuuksia ja erillisiä tietopaketteja."

Ohjeissa kerrotaan myös, miten ministerin puolue ja hallitus ohjaavat viestintää:

"Viestinnän tulee tietää johdon poliittisista päämääristä ja seurata hallitusohjelmaa."