Postin työehtokiistassa sovintoesitys

Valtakunnansovittelija Minna Helle sanoo, että neuvotteluissa edettiin sunnuntaina sen verran, että sovintoesitys pystyttiin tekemään. Kiistan osapuolet antavat vastauksensa esitykseen huomenna.

Kotimaa
Postin logo pääpostin edessä Postitalolla Helsingissä.
Postin logo pääpostin edessä Postitalolla Helsingissä.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Postialan työehtokiistassa on tehty sovintoesitys, kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle. Helteen mukaan neuvotteluissa edettiin sunnuntaina sen verran, että sovintoesitys voitiin tehdä.

– Toivon todella paljon, että osapuolet pystyvät sovintoehdotuksen hyväksymään, koska riidan jatkumisella olisi erittäin vakavia seurauksia suomalaiselle yhteiskunnalle ja myöskin osapuolille itselleen, Helle sanoo.

Jo lähes kuukauden kestänyt postin työehtokiistan sovittelu alkoi valtakunnansovittelijan toimistolla sunnuntaina puolenpäivän jälkeen.

Esityksen sisällöstä ei vielä anneta tietoja julkisuuteen. Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ja Postia edustava Palvelualojen työnantajaliitto Palta antavat vastauksensa sovintoesitykseen huomenna kello 14 mennessä.

Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto ei lähde spekuloimaan sovintoesityksen läpi menoa.

– Nyt tässä vaiheessa edetään siten, että ensin huolellinen perehtyminen ja sen jälkeen arviointi, sitten päätöksen teko ja vastauksen ilmoittaminen täällä valtakunnansovittelijalle huomenna kello 14, Aarto toteaa.

Samanlainen prosessi käydään huomenna myös PAU:n liittohallituksen kokouksessa, kertoo PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen. Esityksen kohtaloa Nieminen ei suostu ennakoimaan.

– Sovittelija teki sellaisen harkinnan, että neuvotteluissa on edetty niin pitkälle, että sovintoesitys voidaan jättää ja toki se sovintoesitys hallinnossamme käsitellään, Nieminen sanoo.

Useiden kuljetusalan liittojen on määrä käynnistää tukitoimet huomenna. Muun muassa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n, Ilmailualan unionin ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY:n tukitoimet on ilmoitettu alkavaksi maanantaina.