Espoosta täystyrmäys pormestareille – "Opportunistinen mahdollisuus"

Espoon kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Pia Kauman mielestä nykyinen johtamistapa on riittävän hyvä. Vantaalla pormestareita ei tyrmätä aivan suoralta kädeltä, mutta mallissa nähdään ongelmia.

Kotimaa
Espoon kaupungintalo talvella.
Espoon kaupungintalo.Yle

Espoossa ei innostuta pormestarimalliin siirtymisestä. Kaupunginvaltuuston suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja Pia Kauma (kok) tyrmää koko mallin. Kauman mukaan Espoon nykyinen johtamistapa on riittävän hyvä.

– Olen havainnoinut, että pormestarimallia haluavat puolueet, jotka eivät mielestään ole saaneet heille kuuluvaa valtaa. Espoossakin erityisesti vihreät ja demarit haluavat mallia, Kauma katsoo.

Kauma näkee pormestareissa mahdollisuuden opportunismille.

– Jos pormestarimallia haluavassa porukassa sattuu olemaan henkilö, joka nauttii poikkeuksellisen suurta kansansuosiota, niin pormestarimalli on silloin heille opportunistinen mahdollisuus vallankäyttöön.

Luottamushenkilöiden töitä jaettava

Helsinki päätti hiljattain, että se uudistaa johtamisjärjelmäänsä pormestarimallin suuntaan. Toteutuessaan se tarkoittaisi sitä, että kaupunginjohtajista luovuttaisiin ja kaupunkia johtaisivat jatkossa valtuuston valitsemat pormestarit.

Kauman mielestä tärkeämpää olisi, että Espoossa mietittäisiin miten yhä kasvavaa luottamushenkilöiden työtaakkaa jaettaisiin.

– Kaupunki kasvaa todella voimakkaasti koko ajan ja luottamushenkilöiden täytyy pysyä mukana kehityksessä. Millä me vahvistetaan luottamushenkilöorganisaatiota muuten, vaikka ei haluttaisikaan mennä pormestarimalliin, Kauma miettii.

Vantaakin pohtii johtamistaan

Myös Vantaan kapunginvaltuuston suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja Lauri Kaira (kok) näkee pormestarimallissa ongelmia. Kairan mukaan nykyinen kaupunginjohtajavetoinen johtamistapa on "vakaampi ja varmempi".

– Toisaalta suorat kansanvaalit [jos ne ovat käytössä] ovat aina mielenkiintoisia, mutta taas toisaalta tällaisessa monipuoluemallissa missä suurikin puolue päätyy Vantaalla noin 25 prosentin kannatukseen, niin onko se riittävä kannatus tulevalle pormestarille, jotta hän pystyy tekemään työtänsä valtuuston kanssa? Kaira kysyy.

Vantaallakin johtamisjärjestelmää saatetaan muuttaa tulevaisuudessa, kun sitä arvioidaan erillisessä toimikunnassa ensi vuoden aikana. Suuntaviivat ovat kuitenkin vielä hakusessa.

– Toimikunnassa on tarkoitus katsoa miten näin suurta kuntaa johdetaan parhaalla mahdollisella tavalla, Kaira muotoilee.