Postin työkiistan tukitoimet alkaneet sovintoesityksestä huolimatta

Postin työntekijöitä ovat ilmoittautuneet tukemaan muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Ilmailualan Unioni IAU ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY.

Kotimaa
Matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Osa Postin työehtokiistan tukilakoista on alkanut viime yönä. Ainakin JHL, IAU ja SLSY kertovat tukitoimiensa alkaneen yöllä, vaikka työehtokiistassa annettiin eilen sunnuntaina sovintoesitys.

JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta viestitti Yle Uutisille varhain maanantaiaamuna, että tilannetta arvioidaan aamun ja päivän aikana. IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari puolestaan kertoo viestissään toivovansa, että sopu löytyy jo ennen kuin tukitoimien on määrä päättyä keskiviikon vastaisena yönä.

Valtakunnansovittelija Minna Helle teki sunnuntaina illalla sovintoesityksen kiistan osapuolille eli Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUlle ja Palvelualojen työnantajaliitto Paltalle. Vastaukset esitykseen on määrä antaa tänään maanantaina iltapäivällä kello kahteen mennessä.

JHL:n viime yönä alkaneet tukitoimet kohdistuvat lentoliikenteeseen. JHL:n jäsenet eivät palvele Postiin liittyviä lähteviä lentoliikennekuljetuksia.

Ilmailualan unionin tukitoimet kohdistuvat lentoasemilla lähtevän postin käsittelyyn sekä miehistön ruoka-annosten toimituksiin erillisille postilennoille.

Tukitoimilla ei pitäisi olla vaikutusta matkustajien, matkatavaroiden, rahdin tai ulkomailta saapuvan postin liikkumiseen.

SLSY kertoo aloittaneensa jäseniään koskevan ylityökiellon viime yönä. Kielto on voimassa perjantaihin puoleen yöhön, jos osapuolet eivät hyväksy sovintoesitystä.

Tukilakkovaroituksia ovat antaneet myös Palvelualojen Ammattiliitto PAM, Suomen Merimies-Unioni SMU ja Auto- ja kuljetusalan Työntekijäliitto AKT. Osan tukitoimista on tarkoitus astua voimaan vasta tiistaina tai keskiviikkona.

Päivitetty klo 11.40: Lisätty tieto, että myös SLSY on aloittanut tukitoimet.