1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. glögi

Baarimestarin jouluglögiin kuuluu giniä, likööriä ja kanelitanko – rusinat ja mantelit muualle

Valmis glögijuoma, vodka, rusinat ja mantelit on usean suomalaisen perinteisen jouluglögin sisältö. Intohimoinen baarimestari suhtautuu kuitenkin glögiin kuin mihin tahansa itse kehittämään drinkkiin. Juomassa maistuu perinteisiä makuja, mutteivät rusinat jamantelit.

Kuva: Yle

Perinteisen jouluglögin tulee olla lämmin ja siinä pitää olla makuja. Kaikki muu on tekijän vapaasti valittavissa. Perinteisesti glögiä tehdään helpoimman mukaan. Ostetaan kaupasta glögijuomaa ja lisätään siihen rusinat ja mantelit. Tarvittaessa lisätään alkoholia, useimmiten viiniä tai vodkaa.

Joensuulainen baarimestari Jussi Viljala suhtautuu intohimoisesti kaikkiin juomiin, niin myös joulunajan glögiin. Omaan jouluglögiin joensuulainen baarimestari Jussi Viljala haluaa laittaa kotimaisia juomia.

Ihmiset ei ehkä miellä, että ginistäkin voi saada hyvää glögiä.

Jussi Viljala

– Pohjalle laittaisin Valamon luostarin glögin, josta saadaan jouluisuus. Sitten laittaisin mukaan isokyröläistä giniä ja vielä kuopiolaista vadelma-mustikkalikööriä. Ihmiset ei ehkä miellä, että ginistäkin voi saada hyvää glögiä.

– Minun mielestäni glögi vaatii sen alkoholin, sen pienen terävyyden siihen. Sitä ei tarvitse olla siinä paljon, mutta se antaa juomalle sen rentouttavan vaikutuksen, sanoo Viljala.

Mausteeksi baarimestari laittaa glögiin esimerkiksi kanelitangon.

– Rusinat voi syödä sellaisenaan ja mantelin voi laittaa puuron sekaan. Jokainen saa tietysti maustaa glögin omalla tavallaan, naurahtaa Viljala.

Viljala muistuttaa, että glögiä lämmitetään, mutta ei keitetä. Alkoholi laitetaan vasta myöhemmin lasiin.

(Baarimestari Jussi Viljala valittiin vastikään pohjanmaalaisen Kyrö Distillery Companyn brändilähettilääksi.)