1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapsiperheiden määrä vähenee Suomessa – yksinhuoltajaperheiden määrä kasvussa

Suomessa oli vuoden 2014 lopussa 574 000 lapsiperhettä, mikä on 2 100 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yksinhuoltaja kaitsee lapsia noin joka viidennessä lapsiperheessä.

Kotimaan uutiset
Pikkupoika syö välipalaa kotona.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tilastokeskuksen tuoreen perhetilaston mukaan suomalaisista lapsiperheistä 60 prosenttia on avioparien perheitä. Tämän perhetyypin vallitsevaa asemaa eivät muut perhemuodot toistaiseksi uhkaa.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa, sillä kaikkien muiden lapsiperhetyyppien määrät kasvoivat vuoden aikana. Esimerkiksi vuoden 2014 lopussa Suomessa oli 110 100 avoparien muodostamaa lapsiperhettä, mikä on 19 prosenttia kaikista lapsiperheistä. Vuoteen 2013 verrattuna avopariperheiden määrä kasvoi lähes 1 000 perheellä.

Ahvenanmaalla eniten avopareja

Suhteellisesti eniten avoparien perheitä on Ahvenanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Ahvenanmaalla 30 prosenttia lapsiperheistä on avoparien perheitä, Kainuussa 25 ja Lapissa 24 prosenttia. Maan pienin avopariperheiden osuus on Uudellamaalla, missä se on 17,5 prosenttia.

Suomalaislapsista yli 80 prosenttia kuuluu kahden vanhemman perheeseen. Yksinhuoltajaperheiden eli yhden vanhemman perheiden määrä on kasvanut ja niitä on noin viidennes kaikista lapsiperheistä.

– Jos laskee yhteen perhetyypit äiti ja lapsia sekä isä ja lapsia, niin yhteensä määrän kasvu on noin 1200. Perheitä, joissa on äiti ja lapsia on näistä noin 1000, kertoo yliaktuaari Timo Nikander Tilastokeskuksesta.

Tilastokeskus käyttää yksinhuoltajaperhe-käsitteen sijaan perhetilastoissa termiä 'yhden vanhemman perhe'.

– Syy on se, että emme tiedä perhetilastossa lapsen tosiallisesta huollosta, kertoo Nikander.

Varsinais-Suomessa eniten yksinhuoltajaperheitä

Yksinhuoltajaperheiden yleisyydessä on selvää alueellista vaihtelua. Eniten yksinhuoltajaperheitä on Varsinais-Suomessa: lähes joka neljättä varsinaissuomalaista lapsiperhettä kaitsee yksinhuoltaja.

Suomessa toiseksi eniten yhden vanhemman lapsiperheitä on Uudellamaalla. Manner-Suomen kunnista yksinhuoltajaperheitä on eniten Hartolassa, Helsingissä ja Kustavissa.

Suomen yleisin perhetyyppi on edelleen lapseton aviopari. Lapsiperheiden määrä vähenee yhä. Lapsiperheessä on keskimäärin 1,8 lasta.

Lue seuraavaksi