Valjakkala paukutti pakoennätyksensä – kansainvälinen etsintäkuulutus tehty

Tunnettu rikollinen häipyi Jokelan avovankilasta 18. marraskuuta eikä palannut luvalliselta opiskeluvapaalta takaisin.

Kotimaa
Nikita Bergenström (ent. Juha Valjakkala ) kuvattuna Kuopion vankilassa helmikuussa 2007.
Nikita Bergenström (ent. Juha Valjakkala ) kuvattuna Kuopion vankilassa helmikuussa 2007.Lehtikuva

Åmselen kolmoismurhasta muistetun Juha Valjakkalan uusin pako on kestänyt ennätyspitkään. Nikita Bergenströmiksi nimensä muuttanut Valjakkala on ollut omilla teillään jo 12 päivää, kun hänen tähänastinen pakoennätyksensä oli 8 päivää neljän vuoden takaa.

– Ei ole herra kiinni, vahvistaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Lylykangas Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Bergenström häipyi Jokelan avovankilasta Tuusulasta 18. marraskuuta luvalliselle opiskeluvapaalle ja jäi sille tielleen.

Hän istui pakohetkellä reilun vuoden tuomiota muun muassa varkaudesta, pahoinpitelystä ja parista rattijuopumuksesta. Varsinaisesti hänet muistetaan Åmselen kolmoismurhasta vuodelta 1988. Siitä tuomiosta hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen 2009.

Havaintoja Helsingin seudulta

Poliisi on saanut ex-Valjakkalasta kymmenkunta yleisöhavaintoa lähinnä Helsingin seudulta, mutta toistaiseksi ne eivät ole johtaneet kiinniottoon.

– Varmojakin vinkkejä on tullut useita, mutta ne ovat viime viikolta. Hänet on nähty kadulla. Lähijunastakin on havainto, mutta se ei ole ihan varma, Lykykangas sanoo.

Lylykankaalle saakka ei ole tullut tuoreita havaintoja Valjakkalasta viikonlopun ajalta. Poliisi lähtee edelleen siitä, että Valjakkala piileskelee pääkaupunkiseudulla.

Valjakkala on aiemmillakin pakoreissuilla viihtynyt pääkaupunkiseudulla. Edellinen, vuoden 2011 pako päättyi poliisin haaviin Helsingin Vallilassa. 2006 hän jäi kiinni Pohjois-Helsingin Maunulassa. Mutta on Valjakkala ehtinyt kauemmaksikin. 2002 poliisi tavoitti hänet Piitimestä Pohjois-Ruotsista kuuden pakopäivän jälkeen.

– Juuri tämän takia hänestä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus. Tosin kyllä Ruotsin poliisi Malmösta Kiirunaan tietää Valjakkalasta. Ruotsin media on pitänyt huolen siitä, Lylykangas kertoo.

Kymmenettä kertaa pakosalla

Valjakkala on tunnettu vankikarkuri. Tämänkertainen livohka on Ylen laskelmien mukaan jo kymmenes yritys.

Puolet vankilapaoista eli viisi on päättynyt alkuunsa kestettyään alle vuorokauden. Yhdessä yrityksessä ei ehditty edes heittää köyttä muurin yli, ja Turussa hän jäi kiinni vankilan katolla. Alla olevan linkin kautta pääsee tutustumaan Valjakkalan pakohistoriaan.

Poliisi kaipaa edelleen vihjeitä Valjakkalan liikkeistä. Ne voi soittaa yleiseen hätänumeroon 112 tai lähimmälle poliisille.