Suomen suurin finanssiryhmä vähentää hiilisijoituksiaan

OP julkaisee ensi vuonna listan, jolla se arvioi olevan kymmeniä yhtiöitä, joihin se ei enää tulevaisuudessa sijoita. OP:n sijoitukset esimerkiksi hiilikaivosyhtiöihin ovat olleet viime aikoina olemattomia, yhtiön vastuullisesta sijoittamisesta vastaava johtaja kertoo.

ilmasto
OP-Pohjolan tunnuksia pankin seinustalla.
Yle

Finanssiryhmä OP pienentää hiilisijoituksiaan. OP-varallisuudenhoito kertoo jättävänsä suorat sijoitukset kaivosyhtiöihin, joiden liiketoiminnasta suuri osa on energiantuotantoon käytettävän hiilen kaivamista. OP ei aio sijoittaa myöskään yhtiöihin, joiden tuotetun hiilen määrä on suuri eikä firmalla ole suunnitelmia pienentää ilmastovaikutuksiaan.

– Sijoituksemme hiilikaivosyhtiöihin ovat olleet viime aikoina lähes olemattomia, kertoo OP-varallisuudenhoidon vastuullisesta sijoittamisesta vastaava johtaja Mika Leskinen.

OP antaa ensi vuonna listan yrityksistä, joihin se ei enää aio sijoittaa. Listalla on todennäköisesti kymmeniä yrityksiä, kaivoksia ja kivihiilen käyttäjiä.

"Uusiutuvan energian kohteiden määrä kasvaa luonnollisesti"

Mika Leskinen uskoo, että energiamurroksen myötä sijoituskohteiksi tulee luonnollisesti entistä enemmän uusiutuvan energian yrityksiä kuten laitevalmistajia.

OP hallinnoi 65 miljardin euron sijoituksia. Sillä on arvopaperisijoituksia yli 3 000 kohteessa. Siinä joukossa muun muassa muutamat hiilikaivosyhtiöt ovat pieniä tekijöitä.

– Kivihiilestä luopuminen on ensimmäinen askel, haluamme antaa esimerkkiä, Leskinen perustelee.

OP-ryhmällä on 4,3 miljoonaa asiakasta. Se on Suomen suurin finanssiryhmä, joka muodostuu noin 180 osuuspankista ja ryhmän keskusyhteisöstä.

Aiemmin esimerkiksi finanssikonserni Nordea ja eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen ovat ilmoittaneet luopuvansa hiiliyhtiösijoituksistaan.

Pariisissa etsitään ilmastosopua

Kivihiili on yksi suurimmista hiilidioksidin lähteistä. Hiilidioksidipäästöt kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Carbon Tracker Initiative -ajatuspajan raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) 80 prosenttia maailman fossiilisten polttoaineiden varoista kuten öljystä, maakaasusta ja kivihiilestä, on jätettävä polttamatta energiaksi, jos maapallon keskilämpötilan nousu halutaan rajata eräänlaisena turvarajana pidettyyn kahteen asteeseen.

Fossiilisia energianlähteitä hyödyntävien yhtiöiden markkina-arvo on määritelty sen mukaan, että kaikki niiden omistamat fossiilivarannot käytetään. Jos ilmastonmuutokseen puututaan entistä tehokkaammin ja fossiilivarannot jätetään käyttämättä, nämä yhtiöt ja niiden osakkeet ovat yliarvostettuja.

Tänään maanantaina alkaa YK:n ilmastokokous Pariisissa. Noin 150 maan johtajat yrittävät päästä sopuun uudesta ilmastosopimuksesta parin viikon aikana.