Syrjäisen Lammin Mainiemen omistaja vaihtui – jatkuuko turvapaikanhakijoiden hätämajoitus?

Hämeenlinnan Lammilla toimivalla turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksiköllä näyttäisi olevan edessään jokseenkin tuuliset ajat. Parikin epävarmuustekijää on ilmassa: onko Mainiemi poliisin näkökulmasta liian kaukana ja mitä Mainiemen uudet omistajat aikovat tehdä?

Kotimaa
Mainiemi, edustalla tienviitta Mainiementie - Puutarhatie
Hannu Harhama / Yle

Sisäministeri Petteri Orpo kertoi perjantaina Maahanmuuttoviraston ja poliisin valmistautuvan sulkemaan osan vastaanottokeskuksista. Orpon mukaan jo nyt on tiedossa sellaisia vastaanottokeskuksia, joiden arvioidaan olevan turvallisuuden kannalta väärissä paikoissa.

Hämeessäkin osa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista sijaitsee poliisin kannalta etäällä, sanoo komisario Tarja Lindstedt Hämeen poliisista.

– Kyllä kieltämättä Mainiemi kohtuullisen kaukana on (Hämeenlinnan) keskustasta. Sinne ajaa käytännössä noin kolme varttia Hämeenlinnasta. Odottavan aika on aina pitkä, kyllä kolmessa vartissa ehtii aika paljon asioita tapahtua.

Toistaiseksi poliisia on tarvittu muutamia kertoja kantahämäläisissä vastaanottokeskuksissa ja hätämajoitusyksiköissä selvittelemässä asukkaiden sisäisiä pikku nahinoita, kertoo Lindstedt.

Mainiemi lammilaisomistukseen

Hämeen päihdehuollon kuntayhtymä ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) niin ikään perjantaina, että se on myynyt Mainiemen kiinteistönsä. Mainiemen alue on kooltaan 63 hehtaaria ja siellä on kymmenkunta rakennusta. Kauppahintaa ei julkistettu.

Mainiemen osti lammilainen pariskunta, sairaanhoitaja Anne Lehto ja lääkäri Juho Nummenmaa. Heidän pitkän ajan tavoitteensa on kehittää Mainiemestä hoidon ja hoivan keskus.

Toimimme voimassa olevia sopimuksia kunnioittaen, ei tässä hätäillä eikä hötkyillä.

Juho Nummenmaa

Uudet omistajat neuvottelevat lähiaikoina hätämajoitusta pyörittävän SPR:n kanssa yksikön jatkosta, kertoo Pihlajalinnan lääkärinä työskentelevä Juho Nummenmaa.

– Toimimme voimassa olevia sopimuksia kunnioittaen, ei tässä hätäillä eikä hötkyillä. Pyritään pikku hiljaa aloittamaan ja kehittämään ja katsotaan, mitä se pitää sisällään.

Vaikka Hämeen poliisi mainitsi Mainiemen kaukana olevana kohteena, ei Nummenmaa osaa vielä sanoa, sulkeutuuko hätämajoitusyksikkö turvallisuussyistä.

– Tässä on aika monta asiaa vastaanottokeskuskuviossa mukana. Mainiemi ei välttämättä ole poliisin ongelmallisten paikkojen listalla, mutta tämä on meille tuore asia. Kun vasta perjantaina iltapäivällä tehtiin kaupat, niin aika paljon asioita on vielä kesken ja selvitettävänä.

Mainiemen tulevaisuuden visio kattaa ihmisen elämänkaaren

Juho Nummenmaa kuvailee Mainiemeä todella upeaksi kappaleeksi kauneinta Suomea.

– Sillä on pitkä ja kunniakas historia. Siellä on vuosikymmenet, toistasataa vuotta, pidetty huolta vähäisimmistä veljistämme ja sen paikan luonnetta halutaan kunnioittaa.

Mainiemi rakennettiin alun perin kasarmiksi vuonna 1883. Se on toiminut myös varavankilana ja työlaitoksena. Kuntayhtymä järjesti Mainiemessä päihdehuollon palveluja 90 vuoden ajan, lokakuun loppuun 2014 saakka. Tulevasta Nummenmaa on vielä varsin vaitonainen.

– Se on hyvin laaja-alainen paikka, jossa ihmisten on hyvä asua ja olla, ja he saavat sitä apua, mitä he tarvitsevat, kun he sitä tarvitsevat. Meidän visioissa se kattaa koko elämänkaaren ja kaiken, mitä se pitää sisällään.

Lammilaiset ovat Nummenmaan mukaan tyytyväisiä siitä, että Mainiemi on nyt lammilaisomistuksessa.

– Tässä on ollut paljon ihmisiä puheissa ja innostusta siitä, että Mainiemi on nyt lammilaisissa käsissä. Paikallisesti sitä voidaan kehittää sihen suuntaan, mikä hyväksi nähdään. Toki me toivotaan, että lammilaiset ja lähikuntalaiset ovat siinä aktiivisesti mukana kanssamme, että siitä tulisi isompi yhteinen asia, Nummenmaa sanoo.