Tekniikan kehitys ei siirry koteihin helposti: "Vaatii tietynlaista hulluutta"

Langattomat valot joulukuusessa ovat oiva esimerkki siitä, miten jokainen voi arjessaan hyödyntää valtavin harppauksin kehittyvää teknologiaa. Vaikka huipputason keksinnöillä on useimmiten vain mielikuvitus rajana, vaatii niiden tuominen arkiselle tasolle rohkeutta ja jopa hivenen hulluutta.

Kotimaa
Jouluvaloja epäterävästi kuvattuna.
Yle

Tekniikka kehittyy nykyään jättiharppauksin. Osa teknologian saavutuksista jää tavallisille ihmisille tuntemattomiksi, sillä niitä ei osata hyödyntää tavallisessa arjessa. Joskus vastaan tulee hinta, joskus rohkeus.

– Kehitystyön jälkeen pitää ottaa se viimeinen askel tuotteen kaupallistamiseen. Askel vaatii innovatiivisuutta ja tietynlaista hulluutta, jotta tuotteesta tulee sellainen, että se menee kaupaksi, toteaa Tampereen teknillisen yliopiston Porin laitoksen johtaja professori Tarmo Lipping.

Lipping uskoo, että teknologian arkipäiväistämisessä on vielä reippaasti kehittämisen varaa. Erityisen paljon hän odottaa robotiikan puolelta.

– Esimerkiksi nurmikkoa leikkaavat ja kotia siivoavat pikkunäppärät apuvälineet ovat vasta alkusoittoa. Tällaisia tulee varmasti paljon lisää, hän lupaa.

Yritykset mukana tuotteiden kehittelyssä

Läpimurtoja tehdään lähivuosina useallakin alalla. Kehitystyö on jo aloitettu.

– Teemme paljon yhteistyötä alueen yritysten kanssa. Pyrimme kehittämään niiden kanssa sellaisia sovelluksia, jotka tulisivat heti käyttöön ja olisivat hyödyllisiä sekä kuluttajille että liiketoiminnalle, Tarmo Lipping sanoo.