1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapinlahteen viimein uusi vuokralainen: Mielen kuntosali ja taide valtaavat vanhan mielisairaalan

Vuosien veivaus Lapinlahden sairaalasta päättyy, kun se saa tilapäisvuokralaiset joulukuun alussa. Suomen Mielenterveysseura aikoo perustaa sairaalaan jokaiselle tarkoitetun mielen kuntokeskuksen. Lisäksi rakennukseen muuttaa taiteilijoita.

Kotimaan uutiset
Mies katsoo Lapinlahden sairaalaa
Osuuskunta Lapinlahden tilajakamon sihteeri Kimmo Lehtonen näkee Lapinlahden sairaalassa paljon mahdollisuuksia.Olli Ihamäki/Yle

Lapinlahden sairaala saa uudet vuokralaiset. Helsingin kaupunki solmii Osuuskunta Lapinlahden tilajakamon ja Suomen Mielenterveysseuran kanssa määräaikaiset vuokrasopimukset, joiden kesto on lyhimmillään puolitoista vuotta.

Mielenterveysseuralla on suuret suunnitelmat Lapinlahden sairaalaan. Siellä kesästä lähtien toiminut kahvila jatkaa kohtauspaikkana. Kriisipisteessä tarjolla on vain ja ainoastaan vertaistukea. Koko pakettia kutsutaan mielen kuntokeskukseksi.

– Kaupunki on täynnä kuntosaleja, joissa kaupunkilaiset voivat ylläpitää fyysistä kuntoaan, mutta mielen hyvinvoinnin keskusta ei Helsingissä ole ollut. Me tiedämme kuitenkin, että kulttuurilla ja ympäristöllä on suuri merkitys mielenterveyden vaalimisessa ja ylläpidossa, huomauttaa kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck Suomen Mielenterveysseurasta.

Taiteilijoille työtiloja

Toinen vuokralainen on Osuuskunta Lapinlahden tilajakamo. Se vaalii kaupunkikulttuuria ja jakaa tiloja taiteilijoille, muusikoille, kuvataiteilijoille, säveltäjille, käsityöläisille ja muille osuuskunnan jäsenille Lapinlahden sairaalasta.

– Osuuskunnan nimestäkin voi päätellä, että haluamme suojella tätä rakennusta tuomalla sinne toimintaa ja elämää. Kai se on joku perimmäinen ja yleväkin tarkoitus, kun rahaa ei kuitenkaan ole, pohtii Kimmo Lehtonen Osuuskunta Lapinlahden tilajakamosta.

Nyt solmittava vuokrasopimus takaa tilat vuokralaisille vähintään puoleksitoista vuodeksi. Lehtonen uskoo, että toiminta voi jatkua pitempäänkin. Hänen mukaansa vain osa työtiloista vaatii pientä pintaremonttia eikä heidän vuokseen suurempaa kunnostusta tarvita. Samoilla linjoilla on myös Mielenterveysseuran edusmies.

– Meidän mielestämme sairaala ei ole niin huonossa kunnossa kuin on annettu ymmärtää, arvioi Wahlbeck.

Lapinlahden sairaala
Lapinlahden sairaala vaatii kunnostusta, mutta millaista ja kuinka kallista, sitä ei kukaan lähde arvioimaan.Olli Ihamäki/Yle

Ostaja haussa

Lapinlahden sairaala on rapistunut jo senkin tähden, että se on ollut osittain tyhjillään jo vuosia. Kunnostusta siis tarvitaan, mutta kukaan ei uskalla arvioida remontin hintaa. Kallein arvio on muutaman vuoden takaa. Silloin Helsingin virkamiehet laskivat sairaalan kunnostuksen kehitysvammaisten asunnoiksi ja päihdetyön yksiköiksi maksavan jopa 54 miljoonaa euroa.

– Kaupungilla ei ole omaa rahaa sairaalan peruskorjaukseen. Tulevaa käyttöä pitää vielä pohtia, ja minä haluan, että sillä on kytkentä rakennuksen historiaan ja erittäin merkittävään kulttuurihistorialliseen arvoon, sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki.

Helsinki osti Lapinlahden sairaalan vuonna 1999. Sen jälkeen sille on etsitty uutta käyttöä ja myös omistajaa. Etsinnät jatkuvat.

– Kyllä tässä pysyvää ratkaisua haetaan ja siksi me avaamme tarjouskilpailun sairaalasta. Tarkoitus ei ole pitää sairaalaa vuokralla hamaan tulevaisuuteen, sanoo asiakaspäällikkö Sisko von Behr Helsingin kiinteistöviraston tilakeskuksesta.

Vuonna 1841 perustettu Lapinlahden sairaala on ollut kiistelyn kohteena jo vuosia. Sen suojelemiseksi perustettiin Pro Lapinlahti -liike vuonna 1988. Tarkoitus oli puolustaa mielenterveystoimintojen säilyttämistä sairaalassa. Sittemmin sairaalarakennus suojeltiin, kerättiin kansalaisadressi, istutettiin tulppaaneja sairaalan puistoon, sairaala vallattiin ja lopulta vuonna 2008 viimeinenkin osasto suljettiin.

Lue seuraavaksi