1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äiti kypsyi tappelemaan ja otti poikakolmikon pois koulusta

Kun olohuone on luokkahuone, kissa saattaa hypätä syliin kesken englannintunnin. Sapsan, Tuukan ja Veikan koulunkäyntiä valvoo äiti Taru ja koulumatka tehdään avaamalla tietokone ja menemällä verkkoon. Yksinhuoltaja Taru Panula otti poikansa kotiopetukseen pitkien matkojen ja koulukiusaamisen vuoksi.

Kotimaan uutiset
Sapsa, Tuukka ja Veikka käyvät koulua verkossa äitinsä Taru Panulan valvoessa.
Tanja Perkkiö / Yle

Vuohipukki seisoo auton katolla ja sen lauma, viisi kuttua, lähtee tulemaan kohti pihaan saapuvaa vierasta. Täällä, Enonkosken Ihamaniemellä, käyvät koulua kotonaan ekaluokkalainen Sapsa, kolmasluokkalainen Tuukka ja viidesluokkainen Veikka. Poikien äiti, Taru Panula, kertoo, että toimittajan vierailu on jännittänyt poikia ja se on purkautunut levottomuutena. Kuulemma kaikkiin lihaksiinkin sattuu, kun niin jännittää.

Maalaistalo on maaseudun rauhassa Etelä-Savossa, Heinävedeltä on tänne 50 kilometriä ja Enonkoskelle on vielä parikymmentä kilometriä. Ja viimeiset 3,5 kilometriä Tarun, poikien sekä kissojen, koirien, kanien ja vuohien kotiin tullaan valaisematonta hiekkatietä. Kodin sijainti on suurin syy siihen, että Taru Panula päätti ottaa poikansa pois kunnan ainoasta koulusta, joka on Enonkosken kirkonkylällä. Ekaluokkainen Sapsa aloitti koulun suoraan kotoa.

– Emme päässeet sopuun kyytiasioista, isompien poikien olisi pitänyt mennä 3,5 kilometrin tien päähän koulukyytiä odottamaan. Kyllästyin tappelemaan. Täällä on susia ja pimeää, koulupäivät venyivät myös pitkiksi. Ja oli myös koulukiusaamista, jota ei saatu ratkaistua, kertoilee Taru Panula.

Koulunkäyntipakkoa ei ole, vain velvollisuus oppia

Taru ja pojat haluavat asua maalla. Yksinhuoltajaäiti oli jo vuosia aiemmin tutustunut mahdollisuuteen hoitaa koulunkäynti muuten kuin kouluun kulkemalla. Oppivelvollisuuden voi Suomessa suorittaa muullakin tavalla kuin käymällä koulua, esimerkiksi opiskelemalla kotona. Tarun pojat ovat nyt Feeniks-koulun oppilaita ja heidän luokkahuoneensa on omassa olohuoneessa. Kaikilla on pulpetit ja omat tietokoneet.

Kahdeksisenkymmentä suomalaista lasta oppii peruskoulun oppimäärää Feeniks-verkkokoulun avulla. Feeniks-koulu on Suomen ensimmäinen oppivelvollisille suunnattu nettipohjainen peruskoulu, joka on toiminut nykyiseen tapaan muutaman vuoden. Feeniks-koululaisia yhdistää verkkoympäristö, joten näitä kotikoululaisia eivät opeta heidän vanhempansa, vaan he opettelevat oppimaan itse.

Vireys on ihan toisenlaista, kuin oli pitkien koulupäivien jälkeen.

Ensimmäinen syksy on mennyt opetellessa oppimista. Myös ekaluokkalainen Sapsa osaa lukea, joten tähän tyyliin voitiin lähteä.

Verkkokoulun oppimistapa vaatii itsenäistä työskentelyä ja kokonaisuudet ovat laajoja, joten kirjasto on tullut perheelle tutuksi. Samalla opetellaan tiedonhakua verkosta. Äidin tehtäväksi jää valvoa, että keskittyminen pysyy kouluasioissa. Joskus pojat nimittäin ottavat oman välitunnin ja ryhtyvät salaa pelaamaan.

– Vireys on ihan toisenlaista, kuin oli pitkien koulupäivien jälkeen. Voimme rytmittää päivämme itsenäisesti ja tehdä sellaisia asioita, joita haluamme. Välillä käymme ulkona ja Tuukka on iloinen, kun ei tule läksyjä, äiti Taru Panula nauraa.

Erilaista ja eritahtista oppimista

Kolmasluokkalaiselle Tuukalle verkko-oppimisen oppimistapa on ollut työläin omaksua. Hän joutuu tekemään kovasti töitä. Ekaluokkalainen Sapsa taas opiskelee jo kolmannen luokan englantia. Vanhin poika, 11-vuotias viidesluokkalainen Veikka opiskelee tänään fysiikkaa ja käy läpi Brittein saarten kirjaillisuutta. Veikka kertoo, että kaipaa koulusta vähän kavereita.

Pojilla on toisistaan seuraa, mutta Taru kuljettaa lapsensa myös muutaman kerran viikossa Heinävedelle judoon ja partioon. Siellä pojat tapaavat muita ikätovereitaan ja pääsevät ohjatun liikunnan pariin. Toiveissa on vielä aloittaa 4h-kerhossa käyminen, kunhan koulunkäynnin rytmitys opitaan. Taru ei ota siitä paineita.

– Näin voisi käydä vaikka peruskoulun kokonaan. En tiedä miten kauan me jatkamme, olen yksinhuoltana nyt sidottu tähän kotiin, eikä omaa aikaa ole. Toistaiseksi näin. Poikien oppimisesta en ole huolissani, he ovat lahjakkaita ja etenevät omaan tahtiinsa.

Lue seuraavaksi