VR irtisanoo yli 150 ihmistä, lipunmyyntipisteitä suljetaan

VR kertoo edelleen laskevansa lippujen hintoja ensi vuonna. Tulevaisuudessa junalippuja myydään yhdeksässä kaupungissa VR:n omassa lipunmyynnissä.

talous
ihmisiä astumassa VR:n lipputoimistoon
Lipunmyynti Riihimäen rautatieasemalla.Pekka Sakki / Lehtikuva

VR irtisanoo ainakin 157 ihmistä, yhtiö kertoo. VR:n viestinnän mukaan yhtiö kertoo yhteistoimintaneuvottelujen tuloksista kahdessa vaiheessa, koska "ensi vuoden liikennerakennetta ei ole vahvistettu".

Nyt ensimmäisessä vaiheessa irtisanotaan arviolta 157 ihmistä matkustajaliikenteestä ja osasta junaliikennöinnin toimintoja. Yt-neuvottelut päättyivät 10. marraskuuta. Niiden alussa yhtiö kertoi, että edessä on jopa 570 työntekijän vähennys.

VR kertoo kehittävänsä digitaalisia palvelujaan. Matkalipuista 85 prosenttia ostetaan nykyisin muualta kuin asemien lipunmyynnistä. Lähinnä ostoksia tehdään VR:n verkkokaupassa tai sen mobiilipalvelussa.

Lipunmyynti loppuu 14 asemalla ja jatkuu yhdeksällä

VR vahvistaa, että sen oma lipunmyynti loppuu ensi vuoden alussa 13 asemalla. 10. tammikuuta mennessä sulkeutuvat Hämeenlinnan, Joensuun, Karjaan, Kokkolan, Kouvolan, Kuopion, Lappeenrannan, Mikkelin, Helsingin Pasilan, Riihimäen, Rovaniemen, Seinäjoen ja Vaasan asemien lipunmyynnit. Niiden lisäksi Kemijärven lipunmyynti suljetaan ensi vuoden aikana. Asemien odotustilojen aukiolot eivät muutu.

VR kertoo, että lipputoimistojen henkilöstömäärät ja aukioloajat muuttuvat 11. tammikuuta. Tulevaisuudessa VR myy lippuja omissa myyntipisteissään Helsingissä, Hyvinkäällä, Jyväskylässä, Järvenpäässä, Lahdessa, Tampereella, Vantaan Tikkurilassa, Turussa ja Oulussa. Junalippuja voi ostaa myyjältä myös R-kioskeissa. Lipunmyynti jatkuu myös junissa.

Tavoitteena 50 miljoonan säästöt 

Samalla yhtiö kertoo laskevansa junalippujen hintoja ensi vuonna. VR tavoittelee entistä suurempia matkustajamääriä.

– Meidän on uudistuttava ja muutettava toimintatapojamme. Henkilöstölle raskaat päätökset on tehtävä, jotta olemme kilpailukykyisiä, kommentoi matkustajaliikennejohtaja Maisa Romanainen tiedotteessa.

VR:n tavoitteena on säästää elokuussa alkaneella kaukoliikenteen kilpailukykyohjelmalla 50 miljoonaa euroa vuodessa.