Ylöjärvi tiukentaa kaupungin ajoneuvojen valvontaa: ”Työmieheen pitäisi luottaa ilman laitteitakin”

Viime viikolla keskusteluun nousi Nokian kaupungin autojen käyttö työntekijöiden omiin ajoihin. Nyt myös Ylöjärvellä ryhdytään selvittämään, ovatko ohjeistukset kaupungin ajoneuvojen käytöstä ajan tasalla. Kaupunki aikoo laajentaa ajoneuvojen sähköisen seurantajärjestelmän koskemaan kaikkia teknisen osaston ja urakoitsijoiden ajoneuvoja.

Kotimaa
Mies asentaa ajopaikanninta Ylöjärven kaupungin autoon
Ylöjärvellä asennetaan ajopaikantimia kaupungin teknisen osaston ajoneuvoihin.Antti Eintola / Yle

Ylöjärven kaupunki aikoo käydä läpi kaupungin teknisen osaston ajoneuvojen käyttöön liittyvän ohjeistuksen. Asiasta päätettiin ohjausryhmän kokouksessa maanantaina. Kaupungin projektipäällikön Pauli Piiparisen mukaan ajoneuvojen tähänastisesta käytöstä ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä laajoja selvityksiä.

– Ketään ei epäillä väärinkäytöksistä. Nyt ryhdytään työhön, jotta ajoneuvojen käyttöön liittyvä ohjeistus saadaan ajan tasalle, Piiparinen kertoo.

Ylöjärven kaupungilla on tehty sähköistä ajoneuvoseurantaa joissakin teknisen osaston yksiköissä vuodesta 2012 lähtien. Jo aiemmin kaupunki päätti laajentaa seurantajärjestelmän koskemaan kaikkia teknisen osaston ja kaupungille töitä tekevien urakoitsijoiden ajoneuvoja. Myös työnjohdon ajoneuvojen käyttöä aletaan nyt seurata. Gps-järjestelmän asennustyöt ovat parhaillaan käynnissä.

Ajopaikannin
Ylöjärven kaupungin teknisen osaston autoihin asennettava ajopaikannin.Antti Eintola / Yle

Tietoa ajoneuvojen käytöstä

Kaupungin työpäällikkö Mirko Harjula painottaa, että kyse ei ole henkilöiden, vaan ajoneuvojen seuraamisesta. Harjulan mukaan järjestelmän avulla pyritään kuitenkin myös mahdollisten omien ajojen seurantaan.

Järjestelmässä voidaan tarkkailla muun muassa ajoreittejä ja -nopeuksia. Seurantajärjestelmä tulee avuksi myös mahdollisten vahingonkorvaustapausten todentamisessa. Kaupunki pystyy esimerkiksi havainnoimaan, mitä töitä milläkin ajoneuvolla on tehty tietyllä alueella.

– Suuri osa käytössä olevista autoista on leasing-ajoneuvoja, joten saamme myös ajokilometrit ja ajotunnit ylös, eli näemme myös sen, jos jokin ajoneuvo seisoo vain parkissa päivästä toiseen. Silloin voidaan miettiä, tarvitaanko kyseistä ajoneuvoa, Harjula sanoo.

Työntekijät hämmentyneitä

Ylöjärven kaupungin työntekijöissä sähköisen ajoneuvoseurannan laajentaminen on aiheuttanut hämmennystä ja herättänyt kysymyksiä.

Autonkuljettaja Esa Kulmalan mielestä ilman seurantalaitteitakin pärjättäisiin, mutta ylemmältä taholta määrättyyn asiaan on hänen mukaansa pakko sopeutua. Kulmalan mielessä kysymyksiä herättää ajoneuvoseurannan toteuttaminen käytännössä.

– Kun on hommissa kauempana, kuten vaikkapa Kurussa, niin voiko siellä poiketa kahvilla jossakin, vai pitääkö sieltä ajaa varikolle kahville, Kulmala pohtii.

Jos työnsä tekee hyvin, niin kyllä sen pomokin näkee. Työmieheen pitäisi luottaa ilman laitteitakin.

Esa Kulmala

– Jos työnsä tekee hyvin, niin kyllä sen pomokin näkee. Työmieheen pitäisi luottaa ilman laitteitakin.

Ylöjärven kaupungin Julkisten ja hyvinvointialojen liiton pääluottamusmies Arja Uusikartanon mukaan työntekijät ovat hämmentyneitä siitä, eikö työnantaja enää luota heihin.

–Tärkeintä on, että työnantaja suhtautuu vakavasti näihin kysymyksiin ja antaa työntekijöille asialliset ja oikeat vastaukset. Ne, jotka kysymyksiä esittävät, eivät saa leimautua hankaliksi ihmisiksi. Uusien asioiden pitääkin herättää kysymyksiä. Olisi kummaa, jos niin ei tapahtuisi, Uusikartano sanoo.

Hänen mukaansa seurantajärjestelmän laajentamisen yksi hyvä puoli on, että seurantalaitteet tulevat myös teknisen osaston esimiesten ja urakoitsijoiden ajoneuvoihin.

– Tasapuolisuus on tässä se positiivinen asiaa, Uusikartano toteaa.

Laitetoimittajan sutkautus ärsytti

Viime viikolla teknisen osaston työntekijöille järjestetyssä tiedotustilaisuudessa seurantajärjestelmän laitetoimittaja kommentoi henkilöstön esittämiä kysymyksiä toteamalla, että ”onko teillä puhtaat jauhot pussissa, koska kyselette.”

Uusikartanon mukaan kommentti aiheutti työntekijöiden keskuudessa mielipahaa.

– Se herätti aikamoisen hämmingin salissa, jossa seurantalaitetta muutoin asiallisesti esiteltiin. Tällainen toteamus vei pikkaisen mattoa jalkojen alta, Uusikartano toteaa.

Asia ei olisi niin iso, jos ilmapiiri työmarkkinoilla olisi tällä hetkellä ylipäätään tasapainoisempi ja tasaisempi

Arja Uusikartano

Hän kuitenkin uskoo, että ajoneuvojen seurantaan liittyvät käytännöt selkiytyvät ajan myötä. Uusikartanon mukaan asiasta käydyn keskustelun kiihkeyteen vaikuttaa tällä hetkellä Suomessa vallitseva rauhaton työmarkkinatilanne.

– Asia ei olisi niin iso, jos ilmapiiri työmarkkinoilla olisi tällä hetkellä ylipäätään tasapainoisempi ja tasaisempi, Uusikartano arvioi.