Älä luovuta macaron-leivoksen kanssa – taitavakin epäonnistuu

Macaron-leivos on onnistuessaan kuohkea herkku, mutta harmillisen usein makuelämys lässähtää. Leivos muuttuu uunissa herkästi sitkeäksi tahmakasaksi. Taitavatkaan leipurit eivät välttämättä onnistu saavuttamaan ranskalaisen trendiherkun aidointa ydintä. Kotikeittiöissä kehitellään kuitenkin jo aivan omanlaisia macaroneja.

ilmiöt
macaronseja
Katja Halinen / Yle

Ranskalaiset macaron-leivokset ovat valloittaneet suomalaiset kahvilat ja kotikeittiöt. Jo useamman vuoden ajan muodissa olleet leivokset löytävät jatkuvasti uusia ystäviä.

Kuoreltaan kuohkeat macaronit lohkeavat haukatessa ja alkavat sulaa välittömästi suuhun päästyään. Sulavan kuoren seasta sujahtaa esiin valloittava täyte, joka voitelee makuhermot liukkaalla olemuksellaan. Herkkusuut aistivat tunteen jo kielellään.

Aina vaativan herkun tekeminen ei kuitenkaan onnistu vaan lopputulos on sitkeää massaa.

– Olen harjoitellut macaronien tekemistä kaksi vuotta ja onnistun joka kerta paremmin. Mutta silti lopputulos on joka kerta suuri arvoitus. Eilenkin leipomukset epäonnistuivat jostain tuntemattomasta syystä, kertoo kotikeittiöstään macaroneja myyvä Mikko Lampivuori.

Makuja löytyy – kunhan värit riittävät

Konjakki, lakritsi, glögi, aprikoosi, minttusuklaa, omena, capuccino, rommirusina ja noin 20 muuta makua – näin suuri on Mikko Lampivuoren keittiöstä löytyvä macarons-makujen valikoima.

– Ja lisää on tulossa. Jouluksi yritän ehtiä tehdä luumunmakuisia macaroneja. Ongelmana on oikeastaan värien vähyys. Pyrin saamaan värit ja maut sointumaan yhteen, jotta väri antaisi jo mielikuvan tulevasta. Värit taitavat vain loppua kesken, Lampivuori harmittelee.

Macaronien vaihtelevat maut syntyvät pääasiassa niiden sisälle pursotettavasta massasta, sillä leivosten kuori maistuu lähinnä mantelijauhoilta ja sokerilta. Perinteiset macaronit ovat gluteenittomia, mutta niistä saa täytevalinnoilla myös laktoosittomia.

Kananmunien oltava juuri oikeanlaisia

Macaronien leipominen on haastava prosessi eikä moni uskalla kokeilla yksinkertaisimmankaan maun valmistamista. Mikko Lampivuori kertoo, että kananmuna on onnistumisen kannalta keskeisimmässä roolissa.

– Valkuaisen vaahto pitää saada juuri oikeanlaiseksi. Liian tuoreet tai kylmät kananmunat eivät vaahtoa hyvin.

Myös macaronien muotoilu asettaa omat haasteensa.

– Siinä tarvitaan tarkkaa kättä. Kun vaahdon pursottaa pellille tasaisesti, se muotoutuu siitä ihan itsekseen pyöreäksi.