Liukasteletko sinäkin omasta pihasta suoraan sairaalaan?

Yksi liukastumisturma maksaa yhteiskunnalle noin 6000 euroa. Ja lähes joka kolmas suomalainen liukastuu tänäkin talvena. Työterveyslaitoksen mukaan vähintään 50 000 joutuu hakeutumaan ensiapuun.

Kotimaa
Nainen makaa sairaalan sängyssä.
Heli Sorjonen / Yle

Haluat hakea aamun lehden postilaatikosta, vaikka piha on liukas. Yhtäkkiä olet nurin ja makaat omassa pihassa käsi murtuneena.

Monet nuoret ja keski-ikäiset ovat liian varmoja tasapainostaan eivätkä hätkähdä liukkautta. Sen sijaan yhä useampi ikäihminen pujottaa jalkoihin nastakengät tai liukuesteet.

Liukastuminen tulee kalliiksi

Lääkärinhoitoon hakeutuneiden liukastumisvammoista noin 20 000 vaatii sairaalahoitoa. Yhteiskunta eli me veronmaksajat maksamme jalan liikkuvien liukastumisista enimmillään 500 miljoonaa euroa vuodessa. Työterveyslaitoksen tutkijan Mikko Hirvosen mukaan tähän lukuun lasketaan mukaan sairaanhoitokulut sekä työpanosten menetykset.

Lievempien vammojen kuten mustelmien ja venähdysten lisäksi liukastumisia seuraa vakavia vammoja kuten nilkkojen, ranteiden ja käsien murtumia, nivelten sijoiltaan menoja sekä päävammoja. Usein niistä seuraa pitkäaikaistakin haittaa.

Yön yli sairaalaan joutuu vuosittain jäämään yli 5000 liukastujaa.

Älä laiminlyö pihojen ja jalkakäytävien hiekoitusta

Oman kotipihan turvallisuudesta huolehtiminen unohtuu useilta. Selvästikin liian harva miettii, onko matka postilaatikolle liukas ja millaisilla kengillä sinne mennään. Ja kannattaisiko reitti itse hiekoittaa tai muistuttaa taloyhtiön isännöitsijää.

Jalkakäytävien ja pihojen kunnossapitoa ei kannattaisi laiminlyödä. Loukkaantumisista korvausvelvolliset ovat nimittäin taloyhtiön pihan ja jalkakäytävien ylläpidosta vastaavat eli talon asukkaat.

Kotipiha vaarallisin paikka iäkkäille

Kaiken ikäiset - myös työ-ikäiset - liukastelevat Suomen sääoloissa, mutta riski liukastua kasvaa tietysti iän mukana. Myös syntyvät vammat ovat yleensä vakavampia kuin nuoremmilla.

Valtaosa iäkkäistä kaatuu juuri kodin piha-alueella. Vakavista liukastumisista vain neljännes tapahtuu julkisilla liikennealueilla

Ennakoi liukkaus

Pahin jalankulkukeli on, jos jäisen pinnan päälle sataa kuivaa lunta. Hyvä tapa koettaa estää oma liukastuminen on esimerkiksi seurata sääennusteita. Ilmatieteen laitoksella on omat kelitiedotteet myös jalankulkijoille.