Venäläismiehen luovutus Suomesta Yhdysvaltoihin ratkeaa lähipäivinä

Myös Pohjois-Karjalassa oleskelevan toisen venäläismiehen luovutusvaatimus Venäjälle on edennyt korkeimpaan oikeuteen.

Ulkomaat
Vasili Popov
Vasili PopovMatti Asikainen / Yle

Yhdysvaltain vaatimus luovuttaa petoksista epäilty venäläismies Maksim Senah Suomesta takaisin Pohjois-Amerikkaan on edennyt loppusuoralle korkeimmassa oikeudessa.

– Päätös tulee sieltä ihan lähiaikoina, ehkä jopa lähipäivinä, sanoo hallitusneuvos Juhani Korhonen oikeusministeriöstä.

Korkein oikeus päättää onko luovutukselle oikeudelliset edellytykset vai ei. Lopullisen päätöksen kiistasta tekee oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.). Käytännössä ministeri noudattaa oikeuden linjausta.

Senah jäi kiinni Nuijamaan raja-asemalla 8. elokuuta, ja häntä on siitä pitäen pidetty säilössä Vantaan vankilassa. Suomen viranomaiset ottivat hänet kiinni Yhdysvaltain oikeusministeriön pyynnöstä. Mies on asetettu Yhdysvalloissa syytteeseen lukuisista tietokonepetoksista ja väärinkäytöksistä. Senah vastustaa luovutustaan Yhdysvaltoihin.

Myös Venäjä on ollut kiinnostunut Senahista, mutta virallista luovutuspyyntöä hänestä ei ole sieltä kuulunut. Siksi juttua puidaan vain Suomen ja Yhdysvaltain välillä. Yhdysvalloilta saapui virallinen luovutuspyyntö Suomeen syyskuussa.

Popov: "poliittinen ajojahti"

Venäjän pääsyyttäjänviraston vaatimus luovuttaa oppositiojohtaja ja liikemies Vasili Popov Suomesta Venäjälle on niin ikään yltänyt korkeimman oikeuden syyniin. Venäjän viranomaiset haluavat Popovin takaisin kotimaahansa oikeudenkäyntiä varten, kiinteistökauppoihin liittyvien epäselvyyksien takia. Ratkaisua voidaan odottaa hyvässä lykyssä jo ennen joulua.

Popov vastustaa luovutusta. Hän on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään ja pitää juttua poliittisena ajojahtina. Popov on Karjalan oppositiojohtaja ja edustaa länsimielistä Jabloko-puoluetta. Hän on myös kauppaketju Lentorgin omistaja.

Petroskoilainen Popov pakeni Venäjältä Suomeen keväällä. Siitä lähtien hän on oleskellut Pohjois-Karjalassa. Popov on Suomessa oleskellessaan ryhtynyt yrittäjäksi. Hän perusti toukokuussa mainostoimiston Joensuuhun. Popovin kolmilapsinen perhe asuu Petroskoissa.