Susilupia haetaan viime vuotta enemmän – uusi lauma syntynyt ainakin Ylä-Savoon

Into hirvenpyyntiin on laskenut susivahinkojen myötä. Yhä useampi sarvipää päätyykin jo suden, ei ihmisen suuhun.

susi
Susi hakkuuaukealla
Pentti Kallinen / Yle

Pohjois-Savoon haettavien kannanhoidollisten sudenkaatolupien määrä on kasvanut viime vuodesta. Kun vuosi sitten lupia haettiin yhdellä hakemuksella kahdelle eri laumalle, tähän iltapäivään mennessä hakemuksia on tullut kaksi ja ne koskevat peräti viittä eri laumaa. Maa- ja metsätalousministeriö linjaa joulukuun puolivälissä, montako yksilöä laumaa kohti luvalla saa poistaa.

Kaikki Pohjois-Savon alueelta tulleet hakemukset kohdentuvat Ylä-Savoon Rautavaaran, Varpaisjärven, Sonkajärven, Kiuruveden ja Vieremän alueelle. Pohjois-Savon riistapäällikkö Jouni Tanskasen mukaan alueelle on syntynyt tänä vuonna ainakin yksi uusi susilauma.

– Viime vuonna Kiuruvesi-Vieremän alueella liikkui yksi susipari, nyt ne ovat lisääntyneet ja muodostaneet uuden lauman. Susien kokonaismäärää alueella ei voida vielä kuitenkaan arvioida, ennen kuin lumet ovat maassa ja jälkiä on helpompi seurata.

"Metsästys alkaa olla riskipeliä"

Ylä-Savossa on tapahtunut syksyn mittaan useita susivahinkoja, joissa sudet ovat ottaneet kiinni ja raadelleet metsässä liikkuneen koiran. Etenkin lumettomaan aikaan susien jälkiä on hankala havaita, ja osa metsästäjstä on kertonut jo jättävänsä metsästyksen väliin tai tekevänsä sen niin nopeasti kuin mahdollista, eli sen kummemmin saalista valikoimatta.

– Eihän tämä tietenkään mikään ihannetilanne ole. Mutta kun koiravahinkoja alkaa tulla viikoittain, niin metsästyskin alkaa olla aikamoista riskipeliä, Sonkajärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jukka Heiskanen harmittelee.

Mikäli metsästys jää tietyllä isolla alueella vähemmälle, se voi aiheuttaa Tanskasen mukaan ongelmia.

– Toki yksi susilauma verottaa vuodessa noin 50–70 hirveä, eli sinänsä esimerkiksi puustovaurioita asia ei lisää.

Päätökset kannanhoidollisista sudenkaatoluvista Riistakeskus antaa tammikuussa. Kuluvana vuonna lupia myönnettiin 24 ja saaliiksi saatiin 17 yksilöä.