Postilakko päättyy – osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen

Valtakunnansovittelija Minna Helle kuvaili ratkaisua hyvin yksinkertaiseksi.

Kotimaa
Minna Helle
Minna HelleYle

Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) ja Postia edustava Palvelualojen työnantajaliitto Palta ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoesityksen.

Helle kuvaili ratkaisua "hyvin yksinkertaiseksi". Palkkojen ja työehtojen osalta ratkaisu noudattaa työllisyys- ja kasvusopimusta.

Sen sijaan ulkopuolisen työvoiman käyttöön työnantaja saa vaatimaansa joustoa nykyiseen verrattuna, Helle kertoi. Myös muutosturva hoidetaan jatkossa Postissa työnantajan ohjelman kautta.

Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi, että työnantajapuoli on sopuun kohtuullisen tyytyväinen.

– Erityisen tärkeää meidän näkökulmastamme oli se, että muutosturvamääräykset sellaisenaan kuin ne ovat olleet häviävät ja ulkopuolisen työvoiman käyttörajoituksista luovutaan, Aarto sanoi valtakunnansovittelijan toimistolla.

PAU: Huonoa, että muutosturvasopimus ei jatku

PAU:n puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan työntekijäpuolelle oli tärkeä tavoite, että palkkoja ei leikata. Palkkoihin ovat nyt tulossa työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaiset korotukset.

– Tärkeimmät kysymykset ovat liittyneet siihen, että työehtosopimus työehtoineen säilyy voimassa, Nieminen tiivisti.

Hän kiitti, että sellaisia muutoksia ei ole nyt tulossa, että "työaika voisi muuttua esimerkiksi päivittäin, jolloin työn työn tekeminen kävisi epäinhimilliseksi".

Nieminen piti tärkeänä myös sitä, että työehtosopimusta ei "halpuutettu", jolloin Posti olisi voinut vaarantaa palkkatason laajentuessaan muille aloille.

Niemisen mukaan huonoa ratkaisussa on se, että Postin yrityskohtainen muutosturvasopimus ei jatku sellaisenaan.

Paltan mukaan ratkaisu on askel oikeaan suuntaan, jotta Posti voi uudistua ja turvata kilpailukykynsä alan vaikeassa murroksessa.

Valtakunnansovittelija Minna Helle antoi sovintoehdotuksen Postin työehtokiistassa eilen sunnuntaina. Postin työehtosopimusneuvotteluissa on ollut kiistaa palkoista, työaikajoustoista ja vuokratyövoiman käytöstä.