Koe uusi yle.fi

Aurinkokeräin syntyy parissa tunnissa – "Jos se toimii hyvin, niin tehdään sitten lisää"

Joka miehen ja naisen ekoteko on aurinkokeräin. Vielä paremmaksi teon tekee, kun keräimen rakentaa kokonaan itse. Seinäjoella on jo joitakin vuosia pyörinyt rakentamiskurssi, jossa tehdään aurinkokeräimiä omiin tarpeisiin.

tekniikka
Aurinkokeräimen kupariputkia.
Kennot tehdään kurssilla sarjatyönä.Anri Koski / Yle

Seinäjoella kansalaisopistossa on jo jonkin aikaa pidetty aurinkokeräinkursseja. Kursseilla kymmenet oppilaat rakentavat keräimet omia tarpeitaan varten.

– Jos ilmaista lämpöä saa, niin mikäs siinä. Kennon paikka ei vielä ole ihan tiedossa, tuumaa Arto Kuusinen.

– Mielenkiintoinen aihe. Sehän on muotia, että käytetään hyväksi aurinkoenergiaa. Rakennan aluksi aurinkokerääjän tyttären mökille ja sitten seurataan kuinka käy. Jos se toimii hyvin, niin tehdään sitten lisää, sanoo Heikki Saarimaa.

Kennon koko on metri kertaa kaksi metriä ja sisään tulee kupariputkia. Alumiini ja kupariputki liitetään yhteen ja vesi kiertää niissä sisällä. Lisäksi musta väri kerää lämpöä.

Kerääjällä voi säästää 60 prosenttia lämmöntarpeesta

– Aurinkokerääjällä voi säästää noin 60 prosenttia koko vuoden lämmöntarpeesta. Osa voi mennä käyttöveden lämmittämiseen, osa talon lämmittämiseen, selventää kurssin vetäjä Yrjö Seppälä.

Heikki Saarimaa ja Antti Kuusinen.
Heikki Saarimaa ja Antti Kuusinen.Anri Koski / Yle

Kerääjän voi asentaa seinälle, katolle tai maahan. Maahan asetettu kehikko suunnataan etelään. Mitä kauemmin se on auringolle alttiina, sitä parempi.

– Talvisaikaan keräin talvehtii ja on käytössä vain kun aurinko paistaa. Aurinkokeräin on ekoteko, jonka jokainen kansalainen pystyy tekemään, tietää Seppälä.

Myös naiset harrastavat teknisiä ekotekoja

Yhden kennon rakentamiseen kuluu noin kaksi tuntia. Kennot tehdään kurssilla sarjatyönä JOT-menetelmällä eli juuri oikeaan tarpeeseen -tyylillä.

– Tämä on kaikista järkevin tapa tehdä näitä. Aurinko on käytettävissä kolme miljardia vuotta. Ympäristöasiat merkitsevät vaakakupissa yhä enemmän, muistuttaa Seppälä.

Nyt on suhteellisen paljon kursseilla myös naisia.

– Vaativin osa työstä on juotos. Sitä ovat kaikkia kurssin naiset harjoitelleet. Ennen naiset patistivat miehiään kursseille, nyt he tulevat itsekin, kehuu Seppälä.