VVO luopuu lähes kaikista ARA-vuokra-asunnoistaan – tuhansia asuntoja Y-Säätiölle

Kauppa ei vaikuta asukkaiden asemaan. Vuokrasopimukset pysyvät ennallaan.

Kotimaa
vuokra-asunto.
Yle

VVO-konserni myy 8 600 ARA-vuokra-asuntoa Y-Säätiölle. Osapuolet tiedottavat tehneensä tänään maanantaina esisopimuksen asiasta. VVO on Suomen suurin yksityinen vuokranantaja. Sille jää vielä noin 4 000 ARA-vuokra-asuntoa.

Kauppahinta on Asumisen kehittämis- ja rahoituskeskus ARAn vahvistama luovutuskorvaus, arviolta noin 75 miljoonaa euroa. ARA-asunnot on rahoitettu valtion aravalainoilla tai valtion korkotuella.

Kauppa ei vaikuta asukkaiden asemaan. Vuokrasopimukset pysyvät ennallaan. Asunnot, joita on muun muassa pääkaupunkiseudulla, Lahdessa ja Oulussa, siirtyvät säätiölle vuodenvaihteessa.

– Asunnot säilyvät kohtuuhintaisina ARA-vuokra-asuntoina, joissa on omakustannevuokra, sanoo Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen tiedotteessa.

VVO keskittyy markkinaehtoisiin vuokra-asuntoihin

VVO kertoo keskittyvänsä vuokra-asuntoihin noin 30 paikkakunnalla. Aiemmin sillä oli asuntoja 41 paikkakunnalla. Lähivuosina se aikoo rakennuttaa uutta ja myös ostaa kiinteistöjä. Kolmessa vuodessa se aikoo sijoittaa näin miljardi euroa.

– Asumisen sääntelyn muutosten vuoksi valtion tukeman vuokra-asuntokannan hallinta eriytyy merkittävästi VVO-konsernin pääliiketoiminnasta eli markkinaehtoisen vuokra-asumisen tarjoamisesta, VVO-yhtymän toimitusjohtaja Jani Nieminen muotoilee.

VVO myi nyt ne ARA-asunnot, joiden vuokrarajoitukset olivat pisimmät, vuoteen 2050 saakka.

Noin 60 työntekijää siirtyy Y-Säätiön leipiin. Kaupan jälkeen Y-Säätiö omistaa 16 300 asuntoa yli 50 paikkakunnalla. Siitä tulee suurin valtakunnallinen yleishyödyllinen vuokra-asuntojen omistaja. Sen tehtävä on edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikeaa löytää asuntoa.