Kosketus on olennainen osa hoitoa – fysioterapeutti näkee liikkumattomuuden jäljet

Kulumavaivat piinaavat yhä nuorempia. Tuolilla röhnöttäminen ja reippailun rapistuminen näkyvät nykyisin myös fysioterapeutin vastaanotolla.

terveys
Fysioterapeutti Jani Huotarin mukaan liikkumisen aktivointi on osa fysioterapeutin työtä yhä enemmän.
Risto Degerman / Yle

Fysioterapeutti näkee työssään ihmisten liikkumattomuuden jäljet. Liiallinen istuminen ja vähäinen liikunta aiheuttavat ongelmia, joita yritetään korjailla fysioterapian keinoin.

Liikkumattomuudesta aiheutuvat vaivat lisääntyvät ja oireita ilmenee myös entistä nuoremmilla, joilla esimerkiksi istuminen aiheuttaa kulumavikoja.

Enää harvoin ihmisten työssä ja elämässä on sopivassa suhteessa kävelemistä, istumista ja seisomista.

Ihmisen kosketus ihan sanamukaisesti on tärkeä osa hoitoa

Jani Huotari

Yleensä istumisen osuus ajasta valtaa alaa.

Osa ihmisistä yrittää korvata työstä ja arjesta kadonnutta liikkumista omatoimisella liikunnalla, mutta sen määrä vaihtelee eivätkä kaikki harrasta tällaista täsmäliikuntaa.

– Kun liikkumisessa on hirveä vaihtelu, väestön kuntotaso heittelee, sanoo muhoslaisen FysioLaiffin yrittäjä ja fysioterapeutti Jani Huotari.

– Minä näenkin fysioterapeutit semmoisena ratkaisevana linkkinä omaehtoisen liikunnan toteuttamisen jatkossa.

Työ muuttunut aktivoivampaan suuntaan

Viime vuosien aikana fysioterapian luonne on muuttunut entistä aktivoivampaan suuntaan. Pelkkien koneilla ja laitteilla annettujen hoitojen sijasta nyt kiinnitetään huomiota liikkuvuuden parantamiseen käsittelemällä nikamia, pehmytkudoksia ja antamalla hierontaa ja mobilisointia, lisäksi korjataan liikevirheitä.

– Ihmisen kosketus ihan sanamukaisesti on tärkeä osa hoitoa.

Muutama vuosi sitten sukupolvenvaihdoksella yrittäjäksi isänsä Tuomo Huotarin jälkeen ryhtynyt Jani Huotari valittiin äskettäin Vuoden fysioterapiayrittäjäksi. Yritys toimii Muhoksen lisäksi myös Kestilässä ja Pyhännällä.