Hajuraati haistelee Ekokemin ilmaa viikoittain

Täysin hajutonta jätteenkäsittelyä ei ole mahdollista järjestää, mutta jatkuva haju ei kuulu oikein toimivaan jätteenkäsittelylaitokseen. Viime kesän aikana hajuun liittyvissä ilmoituksissa oli piikki, jonka syyksi selvisivät vanhat jätepaalit. Ekokemin oma hajuraati tiivisti seurantakierrostaan viikottaiseksi.

Kotimaa
Ekokemin jätteenkäsittelyalue Riihimäellä
Mikko Kiuru / Yle

Ekokemin jätteenkäsittelyalueet Riihimäellä ovat valtavia. Hajusta valitetaan silti normaalisti varsin vähän, kertoo Ekokem-Palvelu Oy:n ympäristöpäällikkö Timo Kantola.

– Yleensä hajuun liittyviä valituksia tulee vuodessa muutama, mutta viime kesän ja syksyn aikana ilmoituksia hajusta tuli toistakymmentä, joten muutos tavallisiiin vuosiin oli suuri.

Jätepaaleja
Viime kesän ja syksyn hajupiikin syynä oli jätepaalien vuoto.Mikko Kiuru / Yle

Hajupiikin syykin selvisi. Yhdyskuntajätteiden kierrätykseen kuuluvat jätepaalit olivat vuotaneet.

– Jätepaalit olivat pitkään varastossa olleita ja niistä osa oli rikkoutunut. Nyt niitä ollaan siirtämässä pois. Viime vuodesta alkaen olemme vastaanottaneet yhdyskuntajätettä ja niiden varastointiin liittyvät asiat paranevat, kun ensi vuoden aikana ovat valmistumassa sekä ekojalostamo että muovijalostamo, kertoo Timo Kantola.

Hajuraadin tarkkanenäiset

Ekokemillä hajunseurantaa on tehty yrityksen oman hajuraadin voimin, joka on haistellut tuotantolaitoksen ympäristön kerran kuukaudessa. Kesän ilmoituspiikin jälkeen hajuraati on kokoontunut kerran viikossa.

Ekokemin tuotantolaitoksia, kasoja
Hajuraati nuuski alkuun molemmat laitosalueet kerran kuussa, nyt joka viikko.Mikko Kiuru / Yle

– Viikottain kierrämme molemmat laitosalueet ja kierroksesta tehdään raportti. Seuranta kertoo, ovatko hajut poistuneet ja toimenpiteet auttaneet asiaa. Joskus hajut eivät liity meihin, vaan esimerkiksi viemäröinnissä saattaa tapahtua jotain. Tarkastamme kuitenkin jokaisen ilmoituksen kohdalla oman toimintamme ja kerromme huomiomme ilmoituksen tekijälle, kertoo ympäristöpäällikkö Timo Kantola.

Tonnikaupalla jätettä pitkällä matkalla. Kuinka helppo tällaisesta massasta on löytää mahdollinen hajun lähde?

– Joskus hajun lähde löydetään helposti. Jos haju johtuu pienestä erästä, se on helppo poistaa ja prosessi keskeyttää. Jos massa on suurempi, asian tutkiminen ja korjaaminen vie enemmän aikaa.

Kokonaan hajutonta jätteenkäsittelyä on vaikea taata.

– Melko tavallinen vaihe on jätteen vastaanotto tai tietyt säiliöpesut. Silloin esimerkiksi liuotinhajua saattaa tulla, mutta ne ovat paikallisia ja ohimeneviä vaiheita. Jatkuva haju ei kuulu asiaan, sanoo Timo Kantola.