Valjakkalan karkumatkaa seurataan tiiviisti Ruotsissa: "Se repii aina kylän haavat auki"

Vuoden 1988 kolmoismurha ei ole unohtunut Ruotsissa. Nikita Bergenström eli entinen Juha Valjakkala on otsikoissa lähes kaikessa tekemisessään.

Kotimaa
Nikita Bergenström (ent. Juha Valjakkala ) kuvattuna Kuopion vankilassa helmikuussa 2007.
Nikita Bergenström (ent. Juha Valjakkala ) kuvattuna Kuopion vankilassa helmikuussa 2007.Lehtikuva

Useasti nimeään vaihtanut Nikita Bergenström eli entinen Juha Valjakkala on yksi Ruotsin rikoshistorian tunnetuimmista henkilöistä. Valjakkala tappoi 3 ihmistä vuonna 1988 pienessä Åmselen kylässä Pohjois-Ruotsissa. Sittemmin hän on noussut otsikoihin muun muassa lukuisista vankilapaoista Suomessa.

Valjakkalan edesottamuksia seurataan Ruotsissa tiiviisti ja hänen liikkeitään käsitellään muun muassa iltapäivälehdistössä. Ykkösuutiseksi porilaissyntyinen Valjakkala nousee erityisesti Västerbottenin alueella, jossa Åmselen kylä sijaitsee.

Ne haavat eivät umpeudu eivätkä parane koskaan

Sisuradion toimittaja Erpo Heinolainen

– Kyllä se repii aina pienen kylän haavat auki, sanoo Uumajassa työskentelevä Sisuradion toimittaja Erpo Heinolainen.

Heinolainen on käynyt Åmselen kylässä useasti ja tuntee paikkakuntalaisten ajatukset ja mietteet Valjakkalasta.

– Nuorempi väki tuntee tietysti paremmin ne nimenvaihtoon ja pakomatkoihin liittyvät uutiset, mutta vanhempi väki muistaa varsinaiset surmatyöt. Ne haavat eivät umpeudu eivätkä parane koskaan, Heinolainen kuvailee Åmselen kylän asukkaiden tuntoja.

Tuskin piileksii Ruotsissa

Juha Valjakkalasta on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus. Hän jätti palaamatta kurssilta Jokelan avovankilaan 18. marraskuuta. Poliisi on saanut hänestä kymmenkunta yleisöhavaintoa lähinnä Helsingin seudulta, mutta toistaiseksi ne eivät ole johtaneet kiinniottoon.

Pohjois-Ruotsin paikallisissa medioissa käydään myös keskustelua Valjakkalan mahdollisesta kiinnostuksesta Ruotsin suuntaan. Sisuradion toimittaja ei arvaile Valjakkalan olinpaikkaa, mutta epäilee karkurin Ruotsinmatkaa.

– Valjakkalan tyyppisten henkilöiden naamat ovat kyllä kaikkien rajatarkastajien ja poliisien tiedossa, Erpo Heinolainen sanoo.