Valtaosa viime talvena ammutuista susista oli toivotusti nuoria – ikäjakauma ei silti poikennut ajasta ilman suositusta

Suurin osa viime talven kannanhoidollisessa metsästyksessä ammutuista susista oli nuoria yksilöitä kuten oli suositeltu. Silti ikäjakauma ei poikennut merkittävästi vuosista, jolloin suositusta ei ollut.

Kotimaa
Ammuttu susi ja verta hangella.
Pertti Huotari / Yle

Viime talvena annettu suositus ampua susien kannanhoidollisessa metsästyksessä nuoria yksilöitä ei näyttäisi juurikaan vaikuttaneen ammuttujen susien ikäjakaumaan, kertoo Luonnonvarakeskus. (siirryt toiseen palveluun)

Viime talvena susien kannanhoidollisessa metsästyksessä saatiin poronhoitoalueen ulkopuolella saaliiksi 17 sutta. Susista alle vuoden ikäisiä oli 35 prosenttia, yksivuotiaita 29 prosenttia ja vähintään kaksivuotiaita 35 prosenttia.

Eri-ikäisten susien osuus ei poikennut tilastollisesti merkittävästi aiemmista vuosista, jolloin kannanhoidollinen metsästys oli sallittu poronhoitoalueen ulkopuolella. Vuosina 1996–2007 kannanhoidollisessa metsästyksessä ei annettu erikseen suositusta nuorten yksilöiden ampumisesta.

– Tulos osoittaa mielestäni, miten vaikea nuoria yksilöitä on tunnistaa. Suomessa susikanta on aika nuorta ja aikaisemminkin kannanhoidollisessa metsästyksessä yli puolet ammutuista susista ovat olleet alle kaksivuotiaita, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta.

Kaksivuotiaat ja sitä vanhemmat sudet tulkitaan Luken mukaan aikuiseksi, sillä valtaosa Suomessa elävistä susista saa ensimmäiset pentunsa kaksivuotiaina. Saaliissa oli varmuudella yksi alfayksilö eli lauman johtajiin kuuluva yksilö, Joensuussa ammuttu viisivuotias naaras. Pohjanmaalla kaadettiin myös kaksi aikuista urossutta, jotka saattoivat myös olla laumansa alfayksilöitä.

Luonnonvarakeskus teetti iänmäärityksen kuolleiden susien hammasnäytteistä yhdysvaltalaisessa Matsonin laboratoriossa Montanassa. Vuosina 1996–2015 ikä määritettiin 353 yksilölle. Susista 323 oli kaadettu kannahoidollisilla tai muilla poikkeusluvilla.

Kannanhoidollinen sudenmetsästys aloitettiin viime talvena uudelleen kaksi vuotta kestävänä kokeiluna.

Juttua korjattu klo 17:30: Ensimmäisestä lauseesta ja ingressistä poistettu kohta, jonka mukaan suositus kehotti ampumaan alle kaksivuotiaita yksilöitä. Luonnonvarakeskuksen mukaan suositeltua ikää ei määritelty tarkasti.