Sähkösavukkeet tulevat kauppoihin – terveysjärjestö jatkaa silti taistelua nikotiinia vastaan

Suomen on pakko alkaa myydä nikotiinipitoisia sähkösavukkeita kaupoissa EU-direktiivin takia. Suomen ASH ry pelkää, että markettimyynnin myötä Suomeen syntyy uusi nikotiiniriippuvainen sukupolvi.

Kotimaa
Mies polttaa sähkötupakkaa.
Yle

Jos vuoden vaihteen jälkeen eduskunnan käsittelyyn tuleva luonnos uudeksi tupakkalaiksi (siirryt toiseen palveluun)hyväksytään, suomalaisista kaupoista voi jatkossa ostaa nikotiinia sisältäviä sähkötupakoita ja nikotiinisäiliöitä samaan tapaan kuin muitakin savukkeita.

EU:n tupakkatuotedirektiivi käytännössä pakottaa myös Suomen vapauttamaan sähkötupakat ja miedommat nikotiinesteet kauppojen hyllyille.

Vaikka hallitus antaa lakiesityksen uudesta tupakkalaista jo tammikuussa, niin terveysjärjestö Suomen ASH ry (Action on Smoking and Healt) jatkaa taistelua nikotiinia vastaan vetoamalla tuoreeseen saksalaisen syöpäjärjestön kokoamaan tietopakettiin (siirryt toiseen palveluun)nikotiiinin vaarallisuudesta.

Sen mukaan nikotiini aiheuttaa paitsi voimakasta riippuuvuutta, se saattaa lisätä alttiutta sairastua syöpään ja esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen ja aiheuttaa kehityshäiröitä aivoihin.

Nikotiinipitoinen sähkötupakka eroaa nikotiinikorvaustuotteista, kuten laastareista ja purukumista muun muassa siinä, että siinä nikotiinia vedetään höyryn mukana keuhkoihin.

– Sähkösavukkeet tarjoavat käyttäjälleen nopean, piikkimäisen nikotiinipitoisuuden, mikä taas herättää aivojen nikotiinireseptorit toimimaan ja ylläpitää nikotiinirippuuvuutta, Helsingin yliopiston dosentti, Outi Salminen toteaa Suomen ASH:n tiedotteessa.

Nikotiinikorvaustuotteet säilyvät jatkossakin lääkelain alaisina.

– Nikotiinikorvausvalmisteet ovat lääkeluvan saaneita lääkkeitä, joiden turvallisuus, laatu ja teho on tutkittu huolellisesti. Sähkösavukkeiden turvallisuutta, laatua ja tehoa ei ole tutkittu vastaavasti. Lisäksi nesteiden koostumukset vaihtelevat, sanoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Terveysjärjestö: halutaanko edistää nikotiiniriipppuvaisen sukupolven syntymistä?

Vaikka perinteinen tupakointi on vähentynyt, lähes kaikki 12–18 -vuotiaat nuoret tietävät mikä sähkösavuke on, selviää Nuorten tervystapatutkimuksesta. (siirryt toiseen palveluun)

Kolmannes nuorista on kokeillut sähkösavuketta ja puolet heistä on käyttänyt niissä nikotiinipitoisia nesteitä. Päivittäin sähkötupakoita käyttää kuitenkin hyvin harva nuori: 18-vuotiasta pojista 3,5 % käyttää niitä päivittäin, tytöistä vain 0,6 %.

Suomen ASH ry muistuttaa, että sähkösavukkeiden markkinointi nuorille on kuitenkin erittäin agressiivista.

– Aikuisten ei pidä sallia nikotiinituotteiden tyrkyttämistä nuorille. Nyt niitä markkinoidaan kuin savukkeita aikoinaan, lähes terveystuotteina, sanoo Meri Hara.

– Kun pakolliset muutokset lainsäädäntöömme on saatu tehdyiksi määräaikaan mennessä, mielestämme lainsäätäjän tulisi sen jälkeen edetä askel pidemmälle ja kieltää kaikenlaisten ei-lääkkeellisten nikotiinituotteiden markkinoille saattaminen Suomessa.

– Lainsäätäjät ovat perimmäisten kysymysten äärellä: halutaanko edistää nikotiiniriippuvaisen sukupolven syntymistä, kysyy toiminnanjohtaja Mervi Hara.

STM: Emme halua valtiona luoda nikotiiniaddiktioita

Uutta tupakkalakia valmisteleva Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa, että uudella lailla ei ole tarkoitus luoda uutta nikotiiniriippuvaista sukupolvea: vaikka Suomen on pakko hyväksyä EU-direktiivin mukainen nikotiinipitoisten sähkötupakoiden markettimyyminen, Suomessa aiotaan säädellä myyntiä ja saatavuutta monin tavoin lisäämällä lakiin kansallisia rajoituksia.

Se, että nikotiinipitoiset sähkötupakat vapautetaan kauppojen hyllyille, on toki johtaja Kari Paason mukaan huomattava liberalisointi.

– Vaikka me sallimme nikotiinituotteiden myynnin, emme halua valtiona aiheuttaa nikotiiniaddiktioita.

– Tarkoitus ei ole, että jos saisimme tupakka-addiktiota vähennettyä, niin saisimme samaan aikaan nikotiiniaddiktioita. Onhan sähkötupakan käyttö vaarattomampaa kuin tupakointi, mutta ei meidän ole pakko lainsäädännöllä provoisoida ihmisiä polttamaan sähkötupakkaa.

Lakiluonnoksen mukaan sähkötupakkatuotteita saisi myydä vain 18-vuotta täyttäneille, ne pitäisi olla piilossa tiskien takana, kuten muutkin tupakkatuotteet ja myynti olisi luvanvaraista.

Lailla aiotaan myös kieltää sähkötupakoiden etämyynti ja etäostaminen eli niitä ei saisi tilata netistä. Paason mukaan EU sallii nettiostamisen kieltämisen – tosin se miten nettikauppaa aiotaan valvoa, on vielä ratkaisematta.

Makuaneiden kieltämisestä tulossa suurin haloo?

Lakiluonnoksen mukaan Suomi aikoo kieltää myös sähkötupakoiden makuaineet.

– Makuaineista on odotettavissa varmaan suurin keskustelu. Jotkut ovat sitä mieltä, että jos makuaineet kielletään, sähkötupakan polttamisesta tulee hyvin hankalaa, Paaso sanoo.

Muun muassa Matkailu- ja ravintolapalvleut Mara ry on huomauttanut lakiluonnoksen lausuntokierroksella (siirryt toiseen palveluun), että makuaineet tulisi sallia kaupoissa myytävissä sähkötupakoissa harmaiden markkinoiden estämiseksi.

Paason mukaan EU-komissio haluaa Suomelta vielä lisätietoja siitä, kuinka täällä aiotaan toteuttaa sähkötupakoiden makuainekielto.

Kuten tavallisissa poltettavissa savukkeissa, niin myös sähkösavukkeissa käytetään lukemattomia lisä- ja makuaineita. Paitsi maun ja miellyttävyyden takia, lisäaineita käytetään myös siksi, että niiden avulla nikotiini saattaa imeytyä elimistöön paremmin ja näin ollen lisätä nikotiinin vaikutusta ja aiheuttaa riiippuvuutta.

EU:n tupakkatuotedirektiivin ja siten siis myös Suomen uuden tupakkalain mukaan jatkossa ei saa enää myydä savukkeita, joissa on joku tunnusomainen maku. Mentolisavukkeita saa kuitenkin myydä vuoteen 2020 asti niiden suuren kysynnän vuoksi.