1. yle.fi
  2. Uutiset

Outo "löysyys" vaivaa parkkikiekkoja – nyt kiekoksi kelpaa myös kello tai tarra

Auton parkkikiekoksi kelpaa nyt mikä tahansa ehjä laite, josta näkyy pysäköintiaika. Lakimies Päivi Sandås toivoo, että uudistuksen avulla päästäisiin eroon "löysistä kiekoista", jotka liikkuvat auton oven kolahduksen voimasta.

Kotimaan uutiset
Kuvassa pysäköintikiekko auton tuulilasin takana.
Parkkikiekoissa on ollut löysyysongelmaa.Marianne Mattila / Yle

Parkkikiekkoa koskeva ohjeistus muuttuu tiistaina 1.12. Käytännössä pysäköinnintarkastajien on jatkossa tulkittava parkkikiekkoja aiempaa enemmän.

– Pakkohan ne kummallisetkin väkerrykset on hyväksyä. Aiemmin rajat ovat olleet niin selkeät, että työ on ollut meidän kannaltamme helppoa, sanoo Kotkassa työskentelevä pysäköinnintarkastaja Saara Suurinkeroinen.

Suurinkeroinen kertoo, että eräs virolainen autoilija on käyttänyt Kotkan keskustassa pysäköidessään digitaalista kelloa. Sellaista voi käyttää nyt myös Suomessa rekisteröidyllä autolla ajava.

– Digitaalinen kello tai vanhan liiton rannekellokin kelpaa. Pieni kello on tosin vähän hankala, jos sen näyttö on pieni.

Virolaisautoilijaa tosin ei ole sakotettu ennen lakimuutostakaan, koska kiekkoa koskeva ohjeistus on ollut löyhempi ulkomailla rekisteröityjä autoja kohtaan.

Pakkohan ne kummallisetkin väkerrykset on hyväksyä.

Saara Suurinkeroinen

– Jos auto on rekisteröity muualla kuin Suomessa, on hyväksytty sen maan asetusten mukainen kiekko. Emme voi tietää, millainen kiekko on käytössä vaikkapa Espanjassa.

Minuutin tarkkuudella

Kouvolan kaupungin lakimies Päivi Sandås kaivaa esiin uuden lakipykälän. Ennen lakimuutosta jopa parkkikiekon koko määriteltiin sentin tarkkuudella. Nyt hyväksytään mikä tahansa ehjä laite, joka osoittaa selvästi pysäköinnin alkamisajan.

Pykälään liittyy liikenne- ja viestintäministeriön suunnittelijan muistio.

– Laite voi olla tuulilasiin kiinnitettävä pysäköintikiekkotarra. Laite voi olla mikä tahansa ulkomailla hyväksyttävä pysäköintikiekko. Laite voi olla myös tekninen väline. Se ei kuitenkaan voi olla paperinen tai pahvinen lappu, myös pysäköinninvalvojana toimiva Sandås kertaa.

Sandåsin mielestä merkittävin uudistus liittyy siihen, että nyt pysäköintiajan voi ilmoittaa minuutin tarkkuudella. Perinteisessä parkkikiekossa autoilija on voinut käyttää vain puoli- tai tasatunteja.

– Nyt kellonajan voi asettaa siihen aikaan kun saapuu, mutta pysäköinnintarkastaja alkaa lukea sitä vasta seuraavasta puoli- tai tasatunnista. Minusta tämä on aika iso uudistus, joka on kansalaiselle helpotus.

Kiekkoa pyöräytelty väärin

Oikaisuvaatimuksia käsittelevä Sandås kertoo, että monilla autoilijoilla on ollut vaikeuksia hahmottaa, mihin suuntaan kiekkoa pitää pyöräyttää. Lisäksi löysien parkkikiekkojen kanssa on ollut ongelmia.

Aika usein ihmiset sanovat löysän kiekon pyörähtävän itsekseen, kun laittaa auton oven kiinni.

Päivi Sandås

– Kiekkoa on pyöräytelty väärin. Aika usein ihmiset myös sanovat liian löysän kiekon pyörähtävän itsekseen, kun laittaa auton oven kiiinni.

Pysäköintitarkastaja Sanna Suurinkeroinen ei ole törmännyt erikoisiin väkerryksiin kovin usein ennen lakimuutosta.

– Aika tylsääkin, kun ne ovat olleet niin geneerisiä. Se on välillä säälittänyt, jos kiekko on aseteltu tuhannen päreinä ikkunaan. Mielenkiinnolla odotan, millaisia tulkintakeskusteluja näistä pääsee käymään. Pitää hakea yhtenäistä linjaa, että edes yhden kaupungin sisällä olisi yhtenäinen näkemys asiasta.

Lue seuraavaksi