1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. synnytys

Luosujärvi: Äitiyshuolto on muutakin kuin synnytyksiä

Pienten synnytyssairaaloiden puolesta laaditun kansalaisaloitteen kaatuminen oli arvattavissa, miettii Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi. On syytä muistaa, että äitiyshuolto on muutakin kuin synnytystoimintaa.

Kuva: Kata Laurikainen / Yle

Kemissa sijaitsevan Länsi-Pohjan sairaalan synnytysosasto on toiminut kesäkuusta lähtien poikkeusluvan alla. Se on yksi viidestä koko maassa toimivasta pienestä sairaalasta. Näillä näkymin poikkeuslupa on voimassa toukokuun loppuun 2017.

– Oletan meidän hakevan poikkeusluvalle jatkoa. Kaikki edellytykset synnytystoiminnan hoitamiseen meillä on. Kuitenkaan asetukseen kirjattu tuhannen synnyksen raja ei ole täyttynyt. Siitä tässä on kysymys, sanoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi.

Kemin lisäksi synnytyksiä halutaan jatkaa ainakin Kajaanissa ja Mikkelissä.

– On monia muitakin sairaaloita, joissa poikkeusluvan jatkoa tullaan hakemaan. Etäisyyskysymykset ovat kuitenkin hyvin kriittisiä synnytystoiminnassa.

Toiveissa yhä, että palvelut säilyvät lähellä

Koko sote-kenttä on mylläyksen kohteena seuraavat vuodet. Luosujärven mukaan on oltava kovasti toiveikkaina, että palvelut pystytään säilyttämään lähellä ihmisiä.

– Mitään tilastollisia perusteita ei ole sille, että pienet yksiköt olisivat huonompia. Päinvastoin. Pienet yksiköt pärjäävät synnytystoiminnassa erittäin hyvin. Päättäjät vaihtuvat ja ideat vaihtuvat sitten sitä myöten.

Luosujärvi korostaa, että äitiyshuolto kattaa koko perheen.

– Äitiyspoliklinikan lisäksi ovat naisten poliklinikat, jotka tarvitsevat gynekologeja. Ei naistentautien ja synnytysten klinikka ole pelkkää synnytystä. Se on hyvin laajasti naisten terveyteen ja lapsiperheiden kokonaisterveyteen liittyvä tärkeä palvelu.