Satelliittikuikka Rurik lopetti vetkuttelun – molemmat seurantakuikat onnellisesti Mustallamerellä

Suomesta matkaan lähteneet kuikat yllättivät tutkijat lähtemällä vasta marraskuun taitteessa. Kokenut Lahja lensi nopeasti talvehtimispaikalle, Rurikin matka venyi viikkotolkulla. Kuikkien taivalta on seurattu satelliittilähettimien avulla.

Luonto ja ympäristö
Kaksi kuikkaa ui.
Maailman tiettävästi ensimmäinen satellittikuikka Lahja (vas.). Antenni näkyy linnun selässä.Maria Tirkkonen

Suomessa on seurattu syksystä saakka Rurikin ja Lahja -kuikan syysmuuttoa. Molemmat ovat päätyneet talvehtimaan Mustallemerelle.

Myöhemmin matkaan lähtenyt Rurik havaittiin Moldovan edustalta maanantaina, kun Lahja oli päässyt perille viikkoja aikaisemmin.

– Vahva oletus on, että linnut viettävät Mustallamerellä useita kuukausia keskitalven yli, kunnes keväällä jossain vaiheessa lähtevät kevätmuutolle ja palaavat Suomeen, biologi Heikki Helle kertoo.

Matka venähti harhaillessa

Kuikkien muuttokäyttäytymistä ei tunneta hyvin, koska Suomessa pesivistä yksilöistä ei ole saatu tähän mennessä rengaslöytöjä. Tänä vuonna kahteen suomalaiskuikkaan asennettiin kirurgisesti satelliittilähetin, joka antaa muuttoreiteistä ja talvehtimisalueista uutta tietoa.

Tutkimuksessa on seurattu kahta toisistaan poikkeavaa lintua. Rurik on nuori lintu, joka syntyi viime kesällä Mikkelissä. Lahja on puolestaan vanhempi yksilö, joka pesi viime kesänä Kangasniemellä.

Linnuilla on matkan taittaminen sujunut eri tavalla. Matka on kulkenut suurin piirtein samaa reittiä Itä-Euroopan yli, mutta nuoremmalla linnulla matka kesti huomattavan paljon kauemmin.

– Lahjan muuttomatkaan ei kulunut kuin pari päivää. Ilmeisesti vain yksi välilasku tehtiin Itämeren altaalla. Muuten muutto sujui käsittämättömän nopeasti. Lahja lähti liikenteeseen ja tiesi minne oli matkalla.

– Rurik empi. Koko muuttomatkaan Suomesta Mustallemerelle kului noin neljä viikkoa aikaa. Matkalla pysähdyttiin moneen otteeseen. Rurik oli liikkeellä todennäköisesti yksinään. Perimässä on olemassa tieto, että etelään päin pitäisi mennä talvehtimaan. Kun nuori lintu on yksinään liikenteessä, niin kyllä siinä voi olla empimistä edessä. Onko kyse aikuisen linnun ja nuoren linnun erosta, sitä voi vain arvailla tässä vaiheessa.

Linnut viihtyvät yllättävän pitkään Suomessa

Biologi Heikki Helle uskoo, että jo tähän mennessä on saatu tärkeää tietoa suomalaisten kuikkien matkustamisesta. Yllättävänä pidetään tietoa, että linnut viihtyvät hyvin myöhään Suomessa. Alun perin oletettiin, että linnut muuttaisivat Suomesta syys-lokakuun vaihteessa. Lahja ja Rurik kuitenkin lähtivät matkaan vasta marraskuun lähestyessä.

– Voi olla, että tämä on tavallisempaa kuin kuvitellaan. Kuikat saattavat viihtyä hyvinkin myöhään Suomessa. En usko, että leuto talvi ja sääolosuhteet ovat vaikuttaneet lähtöön millään tavalla.

Ennen kuikkien talvehtimispaikasta pystyttiin esittämään vain oletuksia. Nyt näyttäisi siltä, että myös suomalaiset kuikat talvehtivat pääsääntöisesti Mustallamerellä.

– Tietysti äkkiseltään tuntuisi, että paljon lähempääkin Itämeren piiristä löytyisi kalaisia talvehtimisvesiä. Esimerkiksi suomalainen kaakkuri, joka on kuikan lähisukulainen, talvehtii Itämeren piirissä useasti.

Uusia satelliittikuikkia jo ensi vuonna

Ensi kesänä on tarkoitus jatkaa tutkimusta asentamalla lähetinimplantit kahteen uuteen lintuun. Havainnoille tarvitaan lisää vahvistuksia. On aina mahdollista, että Rurik ja Lahja ovat poikkeusyksilöitä ja seurannasta syntyy väärä kuva kuikkien muutosta.

Vielä riittää jännitettävää myös sen suhteen, kuinka Rurikin ja Lahjan muutto Suomeen kesällä tapahtuu.

– Nämä ovat kaksi erilaista lintua. On varma, että Lahja palaa samalle järvelle pesimään jossain vaiheessa. Tapahtuuko tämä huhtikuussa ja palataanko Suomeen vaiheittain, se jää vielä nähtäväksi.

– Rurik on suurempi kysymysmerkki, koska lintu viettää vasta ensimmäistä talveaan. Meillä ei ole käsitystä, mitä nuoret kuikat tekevät ensimmäisenä tai toisena kesänään. Ne saattavat palata Suomeen tutkailemaan tulevia pesimäpaikkoja mutta voivat yhtä hyvin myös viettää aikaa teiniporukassa jossain etelän lämmössä. Tähän saadaan toivottavasti vastauksia ensi keväänä.

Kuikkien talvehtimista ja matkaa voi seurata facebookissa Lahja & Rurik - satelliittikuikat (siirryt toiseen palveluun) -ryhmässä.