1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Stubbin törmäilyä arvostelevat myös kokoomuksen kansanedustajat

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Alexander Stubbin viime päivien selittelyt perättömistä puheistaan eduskunnan edessä, ovat saaneet monet puolueen kansanedustajista pudistelemaan päätään. – Kyllä siellä käy melkoinen supina, arvioi Eero Lehti ryhmän tuntoja.

politiikka
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb kommentoi sote-neuvotteluita eduskunnassa Helsingissä perjantaina 6. marraskuuta.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Alexander Stubb antoi viime viikolla perätöntä tietoa eduskunnan edessä hallintarekisterilain viranomaislausunnoista. Hän arveli, että 90 prosenttia lausunnoista on ollut myönteisiä lakihankkeelle.

HS:n paljastettua, että suhdeluku on suunnilleen päinvastainen, Stubb on kompuroinut pahoitteluissaan. Ylen Ykkösaamussa hän kuittasi asian vielä "Sori siitä!" -lausunnolla. Yleisön, opposition ja myös oman puolueen sisältä nousseen ärhäkän palautteen jälkeen, valtiovarainministeri pyyteli jo maanantaina Tampereella nöyrästi anteeksi moneen kertaan ja tunnusti vetäneensä virheelliset luvut täysin omasta päästä.

Kokoomuksen yrittäjäsiiven vahva vaikuttaja, kansanedustaja Eero Lehti on ymmällään.

Lehteä korpeaa erityisesti se, että hän joutui tuoreeltaan puolustamaan kansalaisille Stubbin esittämiä vääriä lukuja, koska ilman muuta oletti ministerin antaneen eduskunnalle oikeaa tietoa.

Hän arvelee, ettei Stubbin avustajakunnassa ole riittävästi pätevyyttä briiffata ministeriä ja toisaalta valtiovarainministeri ei myöskään kuuntele riittävästi neuvoja.

Eduskuntaryhmä ei vielä ole ollut koolla Stubbin lausuntojen jälkeen, mutta keskinäistä keskustelua on ollut.

– Kyllä siellä ryhmässä aikamoinen supina käy. Kauanko ryhmä tällaista sietää, Lehti pohtii.

Yle tavoitti puhelimitse kymmenkunta kokoomuksen kansanedustaa maanantaina. Useimmat vahvistivat Lehden arvion, että Stubbilla on selviä ongelmia ja ne huolestuttavat ryhmäläisiä. Silti vain Lehti tohtii esittää arvionsa julkisesti omalla nimellään.

– Tilanne on sen verran sensitiivinen, että emme halua keikuttaa venettä. Toistaiseksi ollaan vielä solidaarisia, eräs veteraaniedustaja perustelee.

Ei ensimmäinen kerta

Stubbin kompurointi lausuntojensa kanssa ei ollut ensimmäinen kerta. Useimmat kansanedustajat pystyvät luettelemaan niitä lisää vuosien varrelta. Ne ovat liittyneet esimerkiksi pakkolakeihin ja aikaisemmin muun muassa Suomen ulkopolitiikkaan

– Hän on ollut hieman tapaturma-altis. Onkohan yhtään miinaa, johon hän ei olisi astunut, toteaa toinen pitkän linjan kokoomusvaikuttaja.

Hallintarekisterilain kohdalla, kolmas kokoomuksen kansanedustaja ihmettelee, onko lakihanke sen arvoinen, että siihen kokoomuksen kannattaa ylipäätänsä itsensä ripustaa.

– Alexilta puuttuu kyky nähdä suuri kuva. Hän on hyvä knoppologiassa ja yksityiskohdissa, mutta kokonaiskuva sumentuu jonnekin.

– Tästä syntyy sellainen kuva, että kokoomukselle on kaikki kaupan. Alex ei oikein tunnu tajuavan, mikä on kokoomukselle pyhää, tuohtunut edustaja jatkaa.

"Ylimielinen, koppava vaikutelma"

Myös Stubbin henkilökohtainen tyyli välittää sanomaansa saa arvostelua.

– Hänestä välittyy ylimielinen - jopa koppava - vaikutelma. Se ärsyttää monia. Tulee vaikutelma, ettei hän arvosta muita, eräs ryhmätoveri tiivistää.

Kaksi Yle uutisten haastattelemaan edustajaa arvioi, että kokoomus teki virheen kaksi vuotta sitten valitessaan Stubbin puheenjohtajaksi Lahden puoluekokouksessa.

– Vapaavuorta tahtoisin takaisin, Eero Lehti myöntää.

Kukaan ei kuitenkaan usko, että Stubb saisi ainakaan tässä vaiheessa julkista haastajaa. Tilanne voi muuttua, jos puheenjohtajan ja hallituksen törmäilyt saavat puolueen kannatuksen alamäkeen.

Sisäministeri Petteri Orpoa pidetään vahvana seuraajaehdokkaana, mutta hänen ei uskota haastavan Stubbia, jos tämä haluaa jatkaa myös ensi kesän puoluekokouksen jälkeen. Stubb on ilmaissut, että hän aikoo jatkaa seuraaviin vaaleihin asti.

– Mutta tietysti, jos hänelle avautuu joku kiinnostava kansainvälinen tai EU-tehtävä, niin varmasti aika moni kokoomuksessa olisi helpottunut - ei sitä voi kieltää, pitkäaikainen kokoomusedustaja toteaa.

Lue seuraavaksi