Tataariaktiivit estävät sähkötoimitukset Krimille

Tataarit painostavat Krimin viranomaisia vapauttamaan vangitut johtajansa. Painostuskeinona on sähkötoimitusten estäminen. Venäjä-mieliset kapinalliset ovat puolestaan suunnanneet vastatoimia Ukrainalle.

Ukraina
poikki räjätetty suurjännitesähköpylväs
Räjäytetty sähköpylväs Chaplynkan kylän lähellä Ukrainassa 22. marraskuuta.Hromad Ske / EPA

Krimin tataarit ovat jo viikon ajan estäneet Krimin niemimaalle sähköä vievän suurjännitelinjan korjaamisen. Ukrainan hallitus vetosi tänään maanantaina tataariaktivisteihin, jotta korjaustyöt saataisiin suoritettua.

Hallitus lupasi kuitenkin tataareille myönnytyksen: sähkötoimitukset Krimille aloitettaisiin vasta, kun tataarit antaisivat niille luvan.

Ukrainasta Krimille johtavan sähkölinjan neljä pylvästä räjäytettiin 22. marraskuuta. Krimin asukkaat ovat siitä lähtien kärsineet vakavasta sähköpulasta.

Terroriteon tekijöitä ei ole toistaiseksi saatu selville, mutta tataariaktiivit käyttävät tilannetta hyväkseen. He eivät päästä korjaajia tuhopaikalle.

Krimillä on asunut noin 300 000 hengen islaminuskoinen tataarivähemmistö. Venäjän vallattua Krimin viime vuoden alussa tataarit sanovat joutuneensa sorron kohteiksi.

Estämällä sähköntoimitukset tataarit yrittävät painostaa Venäjää hyväksymään vaatimuksensa. Tataarit vaativat, että heidän vangitut aktivistinsa vapautetaan ja maanpakoon pakotetut johtajat saisivat palata. Lisäksi he vaativat, että televisiossa voidaan jälleen tuottaa tataarinkielisiä lähetyksiä, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Tataariaktiivit ovat jo kauan vaatineet Ukrainaa estämään kaikki energiatoimitukset Krimille.

Ukrainan Venäjä-mieliset kapinalliset ovat vastanneet Krimin ahdinkoon estämällä hiilitoimituksia Donbassin alueelta Ukrainaan.

Ukrainan energia- ja hiiliministerin Volodymyr Demchisin sanoo, että energiakiista on todellinen uhka Ukrainan Khersonin alueelle. Hiilitoimitukset Khersoniin voivat käynnistyä yhdessä päivässä, mutta asia on suoraan kytköksissä Krimin sähköntoimituksiin, ministeri sanoo.

Lähteet: Tass, Reuters, Yle