Presidentti Niinistö Pariisissa: "Pienet askeleet eivät enää riitä"

Tasavallan presidentti huomautti Pariisin ilmastokokouksen avauspuheessaan, että ilmasto lämpenee Suomessa kaksi kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin. Niinistö vetosi kunnianhimoisen ilmastosopimuksen puolesta.

ilmasto
Ranskan ympäristö- ja energiaministeri Ségolène Royal toivottaa presidentti Sauli Niinistön tervetulleeksi Pariisin ilmastokokoukseen.
Ranskan ympäristö- ja energiaministeri Ségolène Royal toivotti presidentti Sauli Niinistön tervetulleeksi Pariisin ilmastokokoukseen 30. marraskuuta.Loic Venance / EPA

Pienet askeleet päästöjen vähentämiseksi eivät enää riitä, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö puheessaan YK:n ilmastokokouksen avausistunnossa Pariisissa tänään maanantaina.

– Niiden, joilla on suurimmat saappaat, on otettava suurimmat askeleet, Niinistö sanoi.

– Mutta myös niiden on tehtävä kaikkensa, joiden saappaat ovat pienet, hän jatkoi.

Ninistö peräänkuulutti pitkän tähtäimen päästövähennystavoitetta, joka perustuisi tieteelliseen näyttöön. Tavoitetta on hänen mukaansa arvioitava viiden vuoden välein.

Puheen jälkeen presidentti arvioi suomalaistoimittajille, että onnistumiseen on hyvät mahdollisuudet.

– Täällä on selvästi yhteistä henkeä huomattava määrä, ehkä enemmän kuin olen koskaan havainnut näin suuressa kansainvälisessä kokouksessa. Se merkitsee, että on löytynyt yhteinen vihollinen, Niinistö sanoi.

Suomi lämpenee nopeammin

Puheessaan Niinistö huomautti, että ilmasto lämpenee Suomessa kaksi kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin. Hän kertoi ilmastokokouksen avajaisiin osallistuneille valtionjohtajille Suomen ilmastolaista ja toimista, joilla Suomi osallistuu EU-tasolla sovittuihin päästövähennyksiin.

Esimerkiksi hiilen käytöstä luovutaan kokonaan ja öljyn tuonti puolitetaan 2020-luvun kuluessa.

Niinistö mainitsi myös Suomalainen ilmastolupaus (siirryt toiseen palveluun) -kampanjan, jossa kansalaiset voivat tehdä henkilökohtaisia sitoumuksia hiilijalanjäljen puolittamiseksi kymmenen vuoden kuluessa. Presidentti ilmoitti tehneensä osallistuvansa itsekin kampanjaan.

Monien muiden valtionjohtajien tavoin presidentti Niinistö aloitti puheensa muistamalla Pariisin terrori-iskujen uhreja.

– Kuten terrorismiakin vastaan, tarvitsemme konkreettisen ja yhtenäisen lähestymistavan ilmastonmuutoksen torjumiseen, Niinistö sanoi.