Keski-Pohjanmaalla sairaalamaksuihin hurja korotus

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan maksut nousevat ensi vuonna huomattavasti. Muun muassa poliklinikka- ja hoitopäivämaksuihin tulee lähes 30 prosentin korotus. Taustalla on maan hallituksen vaivihkaa valmistelema asetus, joka nostaa sosiaali- ja terveysmaksuja rajusti.

Kotimaa
Potilasvuoteen petaamista Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osasto 7:llä.
Juha Kemppainen / Yle

Ensi vuoden alusta lähtien Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa käyvä joutuu maksamaan terveydenhoidostaan huomattavasti nykyistä enemmän. Keskussairaalan, Kiurun hallitus päätyi nostamaan sairaalamaksuja lähes 30 prosentilla. Korotus koskee muun muassa poliklinikkakäyntejä, päiväkirurgiaa ja lääkärintodistuksia.

Kiurun hallitus päätti asiasta äänestyksen jälkeen. Ratkaisu syntyi äänin 8–3. Osa olisi halunnut, että korotus puolitettaisiin.

Korotuksen taustalla on maan hallituksen valmistelema asetus, joka mahdollistaa tämän suuruisen maksujen nostamisen. Kunnat saavat päättää itse sote-maksuista, mutta Kiurun talousjohtaja Minna Korkiakoski kertoo, että pohjalaismaakunnissa muutkin sairaalat ovat päätymässä maksimikorotukseen.

Hieman pienempi korotus on tulossa kehitysvammahuollon asiakasmaksuihin. Kiurun alueella niitä korotetaan nelisentoista prosenttia.